Huna – Lectia 3


Draga studentule Huna,

Mana, sau forta vitala, este foarte importanta pentru intelegerea si folosirea Huna. Natura manei a fost descrisa pe scurt in ultima lectie. Aici ti se va prezenta modul in care mana e crescuta pentru folosul nostru. In lectia urmatoare, ti se vor da instructiuni detaliate pentru acumularea si folosirea manei. Ea (lectia) va contine textul complet al tratatului lui Max Freedom Long pe acest subiect important, care este de asemenea publicat intr-o carte numita “Mana sau Forta Vitala”.

ACUMULAREA DE SURPLUS DE MANA.

In general nu se cunoaste faptul ca putem folosi diferite exercitii pentru a acumula un surplus – o incarcatura foarte mare si puternic – de energie vitala oricand avem nevoie de ea, cu conditia sa fim intr-o stare normala de sanatate si sa nu fim infometati. Putem folosi acest depozit marit de mana in cateva moduri foarte valoroase, in particular in vindecarea noastra si a altora si in a face o Rugaciune-Actiune ce va avea o mare putere.

O ACTIUNE A MINTII

Kahuna credeau ca printr-o actiune a mintii (adica vointa sinelui mijlociu) o persoana adauga la cantitatea de mana deja creata din mancarea si aerul consumate, grabind procesul de extragere. Aceasta teorie e sustinuta de fiziologistii nostri, care au descoperit ca atunci cand digeram mancarea nu este folosita toata odata, ci schimbata in glicogen (zahar in sange) si oxidata (amestecare cu oxigen) din aerul pe care-l respiram. Acest proces ne da cantitati insemnate de forta si putere dupa cum putem avea nevoie pentru munca ce se poate intampla sa o facem – daca acest fapt e adevarat (si nu pare sa existe vreun motiv sa punem aceasta descoperire sub semnul intrebarii). Sinele de baza, care are grija de astfel de situatii poate incepe la orice moment sa inhaleze mai mult aer si sa intensifice arderile de glicogen, astfel creand mai mult din acea forta ciudata fabricata chimic pe care o numim mana. Sinele de baza invata sa creasca mana in majoritatea cazurilor cu foarte putin efort. Adaugati la acest fapt secretul important din filosofia chineza despre yin si yang si energia numita chi. Un barbat, spun ei, isi are originea in cer; o femeie a provenit de pe pamant. Aceasta este pur si simplu o abstractizare a polaritatii yin/yang si nu ar trebui vazuta ca o degradare a femeilor. De aceea, barbatii ar trebui sa respire gandindu-se ca respiratia vine de deasupra, din cer. Femeile ar trebui sa respire gandindu-se la respiratie ca venind de jos, din pamant. Din moment ce acest fapt poate fi testat in mod obiectiv, s-a dovedit a fi adevarat. Acumularea de surplus de mana, sau forta vitala este realizata prin simpla explicare catre sinele interior, unihipili, a ceea ce trebuie sa faca si apoi rugandu-l sa incerce s-o faca. Pentru a ajuta sinele de baza, putem folosi muschii voluntar si respira mai profund – exact in modul in care am respira daca am dori sa ne relaxam sau sa ne pregatim pentru o anumita sarcina in mod intentionat. Aceasta respiratie va furniza atat aerul ce va fi folosit si va sugera ce se doreste a fi facut.

MANA CRESTE CA O FANTANA.

Kahuna foloseau pentr mana simbolul apei, cum am subliniat in lectia anterioara. Cand ei doreau sa acumuleze un surplus de mana, ei respirau adanc si vizualizau mana ridicandu-se ca o fantana, mai sus si mai sus pana cand se varsa. Corpul e simbolizat ca acea fantana si apa este mana.

UN EXERCITIU FIZIC …

Exercitiul fizic sau orice forma de efort fizic face INTOTDEAUNA ca sinele de baza sa fabrice mai multa mana sau forta vitala AUTOMAT, altfel ne-am consuma tot ce avem in cateva momente si am incepe sa ne simtim lesinati. Orice atlet cunoaste faptul ca poate merge doar o anumita distanta si cu o anumita viteza la primul suflu, care este incarcatura de mana pe care se intampla s-o aiba in corp si in corpul-aka la start. Poti intelege de ce e folosit un scurt exercitiu de incalzire. Dar intr-un timp scurt atletul primeste o noua portie de putere (al doilea suflu) si poate atunci sa continue la viteza maxima. Este evident important – pentru noi toti, nu doar pentru atleti – sa ne mentinem in forma si sa mentinem un nivel mare de mana. E nevoie de mana chiar si pentru cea mai mica miscare a unui muschi in corp – dar nu e nevoie de o crestere sesizabila a respiratiei de fiecare data cand exista o activitate fizica, din cauza rezervei normale de mana mentinuta de sinele de baza. La fel de importanta este pastrarea energiei intr-o stare echilibrata. Din nou trebuie sa invatam o lectie de la doctorii chinezi care ne arata cum sa pastram fluxul de energie prin meridiane, astfel incat acestea sa nu se blocheze si sa creeze dificultati fizice. Nu putem desfasura complet acest fapt aici, dar multe carti despre acupunctura si terapie pe meridiane explica cum sa facem echilibrarea eficient. De asemenea, studiul kinesiologiei comportamentale include cai de marire a nivelului de energie echilibrata.

…SAU O ATITUDINE MENTALA.

In loc de exercitiu fizic, ne putem asuma atitudinea mentala a unuia ce se pregateste pentru a alerga la o intrecere. Pastram in minte imaginea in care ne pregatim de start, raspiram mai rapid si incordam muschii putin. Foarte rar sinele de baza nu intelege ideea si atunci va incepe sa creeze forta vitala dorita.

O STARE DE BINE.

Individul cu un nivel de incarcare a fortei vitale scazut a gasit aproape intotdeauna ca poate sa simta mana aditionala dupa o supraincarcare. Aceasta aduce si un stare de bine, putere fizica sau vointa si determinare si ascute mintea, face memorarea mai rapida si usoara, ascute simturile. Acestea pot fi usor verificate prin testarea viziunii mai clare sau memoriei mai precise dupa marirea cantitatii de energie si echilibrarea ei. Toate dovezile arata ca mana este intr-adevar Forta Vitala si ca impreuna cu ea viata e puternica, in timp ce fara ea viata dispare. Fara chi, esti mort!, spun chinezii.

MANA SI MIRACOLELE

Oricum, punctul care este cel mai important cand luam in considerare mana sau forta vitala este acela ca atunci cand cineva a invatat sa acumuleze o cantitate mai mare de mana, e posibil sa o foloseasca – cu ajutorul sinelui superior – pentru a face miracole, care variaza de la simple si lente vindecari pana la schimbari miraculoase in tesuturile corpului si chiar in cursul viitorului. Sinele superior ne contacteaza de unul singur in somn, folosind (asa credeau kahuna) firul ce conecteaza corpul aka. Ne sunt examinate gandurile din ziua respectia, cu planurile sperantele, fricile, iubirea si ura, luate (probabil ca forme-gand copiate) si in acelasi timp se ia si forta vitala. Aceasta forta vitala este ridicata la nivel de inalta tensiune (ca sa folosim o analogie din electricitate) si e folosita de sinele superior pentru a construi un corp umbra, care se va materializa ca parte din viitorul nostru. Astfel de forme-gand erau mentionate de kahuna ca seminte si erau simbolizate ca seminte vitalizate de sinele superior ce cresteau in realitati ale viitorului.

SA CURGA O PLOAIE DE BINECUVANTARI

Sinele superior nu numai ca ia de la noi forta vitala, dar ne da inapoi o forta compensatoare, care e vitala pentru sanatatea noastra si starea de bine. Aceasta este ilustrata ca PLOAIA DE MANA, curgand din fantana tasnitoare – ca o ploaie de binecuvantari. Acest flux de intoarcere a manei-loa de la sinele superior completeaza triunghiul perfect al cooperarii celor trei sine. Contact zilnic si ghidare orala pot fi obtinute de la sinele superior, daca sunt cerute.

Incearca! Foloseste tehnicile de marire a energiei in corp prin respiratie (cum se descrie mai sus) in timp ce vizualizezi o fantana. Principiile importante de urmat sunt urmatoarele:

Intelege tehnicile Huna in profunzime;
Pune-le in practica; si
Studiaza si practia regulat.

Fie ca tu sa ramai pururea

I Ke La’a Kea

In lumina Huna,

Dr E Otha Wingo

SUPLIMENT

SUGESTII PENTRU STUDIU

Acest supliment sugereaza o procedura de studiu a acestor lectii pe masura ce ele sosesc saptamanal sau daca le primesti pe toate odata.

Importanta studiului ZILNIC nu poate fi subliniata suficient de mult. Este mult mai bine sa petreci cateva minute cu o lectie zilnic “absorbind” treptat ideile prezentate, decat sa parcurgi rapid tot cursul sau mai multe lectii o singura data intr-o singura zi. In mod evident, fiecare student va avea un trecut diferit si exista multe metode eficiente de studiu. Unii prefera o trecere in revista generala a intregului curs inainte de a se apuca sa lucreze cate o lectie odata. Aceste sugestii sunt date pentru ghidarea voastra, atat cat va pot ajuta.

Sugerez ca fiecare lectie sa fie studiata in sapte zile consecutive, cate o perioada scurta in fiecare zi. Gaseste un loc comfortabil unde sa stai si sa te relaxezi (dar nu prea mult!). Multi prefera sa foloseasca aceeasi perioada de timp in fiecare zi, ca de exemplu primul lucru dimineata. Unii prefera sa astepte sfarsitul zilei, cand pot gasi un moment linistit fara intreruperi la birou sau casnice. Altii cu programe mai sporadice ar putea dori sa foloseasca orice oportunitate li se ofera in diferite momente ale zilei care pot fi diferite in fiecare zi. Lucrul important este sa gasim un timp si loc linistit si ferit de intreruperi – si sa faci asta ZILNIC. Chiar daca este o scurta pauza de pranz, faci o parte fara graba. Si asigura-te ca faci asta zilnic. Nu numai ca este important pentru studiul acestor lectii in particular, dar iti vei face obiceiul unei meditatii zilnice sau a unei perioade de liniste care va ajuta sa integrezi in stilul de viata principiile Huna – pana acolo unde vor deveni parte naturala a vietii tale.

Cand ai ajuns in locul tau special, respira de cateva ori incet, adanc si expira de asemenea foarte incet, aproape ca un suspin. Apoi parcurgi lectia. O tehnica de centrare e excelenta pentru linistirea ta. Iata trei tehnici:
Uneste varfurile degetelor si pune-ti mainile in poala pentru cateva secunde. Asigura-te ca palmele nu se ating. Aceasta tehnica de centrare ar trebui sa fie un obicei des pe parcursul zilei, in mod special oricand se acumuleaza tensiune din activitate sau din cauza presiunii treburilor zilei.
Alta tehnica este sa apuci fiecare incheietura cu mana cealalalta si sa o tii ferm aproximativ un minut.
Parcurgerea meridianului central este o a treia tehnica de centrare. Aceasta este punctul de plecare pentru acupuncturisti. Pur si simplu plimbi varfurile degetelor mainii tale de la osul pubian pana la buza de jos si inapoi. Fa asta de trei ori, sfarsind prin miscarea bratului in afara umarului.

Toate aceste tehnici au un efect calmant, dar mai important este ca ele echilibreaza mana (energia) in corp, astfel incat ea sa curga liber. Cand te-ai energizat si centrat, atunci esti gata sa incepi studiul lectiei.

PRIMA ZI

Citeste lectia, pur si simplu urmand discutia fara sa faci nici un efort special de a retine ce se spune. Pune-o deoparte si parcurgi in liniste mental orice ganduri sau pareri ti-au ramas. Observa cuvintele sau ideile care au avut un raspuns emotional. Noteaza-le pentru referinte ulterioare. Cateva foi goale de hartie sau un caiet poate fi folosit pentru orice notite, sau poti dori sa le notezi pe marginea cursului acolo unde raspunsul a fost simtit. Viteza ta de citire va determina timpul necesar – dar incearca sa citesti intreaga lectie odata fara graba, cu exceptia lectiilor foarte lungi cum este Lectia de Huna nr 4. Permite-ti cam jumatate de ora ca si perioada de raspuns, daca este posibil. Acum citeste afirmatia, sau meditatia, sau exercitiul (daca exista vreunul in acea lectie) ca sfarsit pentru sesiunea de studiu.

A DOUA ZI

Dupa pregatire prin energizare si centrare, citeste aceeasi lectie din nou. De aceasta data incearca sa intelegi totul pe masura ce o parcurgi, si incearca sa-ti fixezi in minte punctele importante care par sa razbata pentru tine pe masura ce citesti. Verifica lista de cuvinte sau idei care ti-au evocat vreo emotie in ziua precedenta. Mai adauga la lista, daca apar altele noi. Marcheaza-le pe acelea care prezinta in mod special reactii emotionale puternice. De obicei acestea vor fi aproape imperceptibile si nu vei fi constient de ele daca nu incerci in mod constient sa observi acea usoara senzatie. Unii s-ar putea sa simta o nota mai viguroasa de acord sau dezacord – sau pur si simplu neliniste. Citeste afirmatia ca sfarsit pentru perioada de studiu.

A TREIA ZI

Dupa scurta pregatire, fara sa citesti lectia, gandeste-te in liniste la ideile pe care le retii din zilele precedente. Ajuta-te de lectie daca doresti. Unele parti ar putea fi marcate cu culori sau note pe margine sau pe foile ajutatoare (ciorne). Priveste lista de cuvinte cu raspuns emotional. De ce te-au facut aceste cuvinte sau idei sa reactionezi asa? Incearca sa determini daca esti sau nu de acord cu aceste idei sau daca fac parte din categoria nelinistei. Ai putea dori sa le marchezi cu un plus sau minus sau orice alt semn doresti. Incheie studiul prin citirea unei afirmatii, printr-o meditatie sau prin “Marea Incantatie”. Daca ai o scriere preferata care te inspira, ai putea s-o folosesti zilnic.

A PATRA ZI

Deja pana acum continutul lectiei iti este foarte familiar. Poti fi tentat sa abandonezi aceasta lectie pentru a trece la urmatoarea. Chiar daca faci asta, incepand ciclul de studiu din nou pentru acea lectie, nu neglija reluarea pe scurt a celei pe care ai studiat-o. Arunca-i o privire. Probabil ca nu va fi nevoie sa o citesti din nou, dar poti sa faci asta, daca doresti. Foloseste orice parti care-ti atrag atentia ca punct central al gandurilor tale – un soi de meditatie. La privirea elementelor cu raspuns emotional, incearca sa decizi daca ele sunt importante sau rezultatul acceptarii neconditionate a ideilor auzite de la altii timp de multi ani, adica o parte integrala a memoriei si manierei de gandire impregnata in sinele de baza. Unele vor fi gasite demne de pastrare; altele vor mai necesita examinare si ar putea sa se renunte la ele. Incheie cu o repetare linistita a afirmatiilor pe care le-ai ales.

A CINCEA SI A SASEA ZI

Continua sa in ziua a patra, incheind cu meditatia obisnuita. Nu uita ca meditatia nu inseamna sa te spatiezi, ci sa te concentrezi pe un anumit gand. Daca ai inceput o alta lectie, trece-o pe prima in revista, studiaza noua lectie, si incheie cu meditatia.

A SAPTEA ZI

Aceasta s-ar putea sa fie dificila, dar incearca. Apropie-te de spatiul de studiu cu o atitudine de asteptare. Aceasta este intotdeauna o atitudine buna, dar vei incerca ceva diferit in fiecare zi. Pregatirea va fi cea obisnuita – energizarea si centrarea. Acum incearca sa reiei lectia si sa o citesti DE PARCA ACEASTA AR FI PRIMA DATA CAND AI VAZUT-O. Observa reactiile tale la oricare parte a lectiei. Poti descoperi ca unele elemente de raspuns emotional au incetat sa mai provoace o reactie. Pe masura ce citesti propozitiile cu care esti familiarizat, incearca sa prinzi noi idei sau intuitii – ceva ce nu s-a simtit cand ai citit-o prima data sau cand ai revazut-o zilele precedente. Noteaza-ti orice impresii iti vin. Incheie prin recitirea repetata a afirmatiei sau meditatiei pe care ai folosit-o in mod regulat.

Procedura de mai sus e doar o sugestie – in caz ca nu esti sigur de cum sa procedezi cu lectiile. Este intotdeauna cel mai bine sa lucrezi in felul tau propriu. Cel mai important lucru in ceea ce priveste studiul, este:

FA CEVA IN FIECARE ZI!

Poti gasi ca e nevoie de mai mult timp, sau ca poti trece printr-o lectie usor si sa simti ca ai stapanit-o. Obtine mai multe carti de Huna si citeste pasaje paralele. Daca simti ca unele sectiuni sunt greu de inteles iar recitirea lor nu pare sa ajute, continua cu lectia urmatoare. Mai tarziu poti reveni la partile neclare cu mai multa intelegere. Deseori dificultatile se vor clarifica pe masura ce avansezi cu lectile urmatoare. E important ca sinelui interior, de baza sa i se reaminteasca de principiile Huna in fiecare zi astfel incat sa le faci o parte normala din viata de zi cu zi. Astfel vei fi capabil sa FOLOSESTI Huna pentru a-ti face viata mai productiva si mai satisfacatoare in toate modurile.

NOTA IN FOLOSIREA REPETATA A AFIRMATIILOR ZINIC:

La inceput, s-ar putea SA PARA ca nu se intampla nimic, dar pe masura ce vei cotinua sa folosesti aceste afirmatii zilnic, vei observa ca apar schimbari. Lasa-le sa vina, indiferent de ce par a fi. Aceasta este rezolvarea unora dintre ancorarile/retinerile tale. Pe masura ce continui folosirea acestor forme de “fixare si penitenta” ca sa le numim asa, vei constata eliberarea de mult din ce a fost nesatisfacator; vei simti o nou-gasita libertate care te inalta si inspira; vei simti ca ai o stare de libertate interioara si pace, si mare bucurie interioara ce o acompaniaza, atunci esti pregatit sa-ti reinvii binele intreg afirmand:

Lumina mea inainteaza acum precum rasaritul.

Intregul meu bine inainteaza rapid.

Domnul ma ghideaza acum in continuu

Si imi satura dorinta cu lucruri bune.

Aceasta afirmatie este dintr-o carte de meditatii publicata de Unity, a carei CUVANT ZILNIC este o buna sursa de scrieri de inspiratie potrivite pentru meditatie. Ele sunt de obicei exprimate in termeni religiosi, si pot fi adaptate scopurilor tale proprii. Acest citat sugereaza cum folosirea unei afirmatii exprimata frumos (o afirmare buna, pozitiva a ce se doreste) poate fi punctul asupra caruia te concentrezi in meditatie – unul ce va rezulta intr-un sentiment de inaltare si inspirare. Sensul lui vine sa fie intiparit in sinele interior.

Posted on octombrie 4, 2010 by steauasufletului 
Traducere de Lavinia Simion si Andi Dorobantu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Crearea siluetei ideale prin tehnica de influentare a subconstientului

Tratamentul obezitatii depinde de o apreciere       corecta a faptului ca aceasta este o problema de nutritie si cauza ei este un aport ex...