duminică, 9 octombrie 2016

OCHII MINTII,


OCHII MINTII, care ne permit sa “vedem” imagini pe care ochii adevarati nu le-au vazut niciodata 
                                                                                                De Ciprian Barbat

Un grup de cercetatori americani de la Universitatea Harvard afirma ca au descoperit unde se afla ochii mintii, informeaza revista “New Scientist”.Este vorba de zona din creier unde putem vizualiza, cu ochii inchisi, imaginile. Ce forma au urechile de pisica? Cate ferestre avem in dormitor? Si care rosu este mai inchis, al ciresei sau al visinei? Pe profesorul Steven Causling de la Harvard nu-l intereseaza deloc raspunsurile pe care le-ar putea da aceste intrebari; este foarte interesat de aceea ce facem cand incercam sa dam raspunsurile. Pentru a vizualiza forme, a compara culori sau a vizualiza cu ochii inchisi configuratia unei incaperi ne folosim, cum se spune, de ochii mintii.

Ochii mintii, un fenomen in legatura directa cu vederea
            Profesorul Causling si colegii sai au incercat sa afle care zona din creier se activeaza cand vizualizam astfelceva si daca modul de activare depinde de tipul imaginilor pe care ni le inchipuim. Ei s-au folosit de o tomografie, cu emisie de pozitroni, care permite determinarea debitului de sange din creier. Cu cat e mai ridicat debitul de sange intr-o zona cerebrala, cu atat inseamna ca are loc acolo o activitate mai intensa. Profesorul Causling explica: “Am studiat efectele pe care le are vizualizarea desenelor unor obiecte obisnuite de diferite dimensiuni. Subiectii si-au imaginat obiectele respective cu ochii inchisi, inchipuindu-si ca le vad fie intr-o cutie foarte mica, fie intr-una de marime mijlocie, fie intr-una foarte mare. Am constatat ca s-a activat zona speciala din partea posterioara a creierului, numita cortexul vizual primar, adica zona unde sunt prelucrate de obicei imaginile trimise de retina, si asta desi era vorba de imagini inchipuite, cu ochii inchisi. Dar, mai mult, am constatat ca schimbarile de dimensini in imaginile inchipuite s-au tradus prin schimbari ale zonei unde se produce activarea in regiunea respectiva. Deci, cand ne imaginam cu ochii mintii, se produce un fenomen care are de-a face cu vederea, desi acest lucru era pus la indoiala de unele teorii”.

Cortexul vizual primar, zona cerebrala unde se afla ochii mintii


            In vederea obisnuita, cortexul vizual primar joaca un rol foarte important in prelucrarea imaginilor reale. Acum reiese ca activarea acstei zone se schimba foarte asemanator si in cazul imaginilor inchipuite, dar si mai izbitoare, spune prof. Causling, sunt conexiunile care se stabilesc ca sa recunoastem ceea ce vedem. “La maimute, de exemplu, sunt cel putin 32 de zone diferite care sunt implicate in perceptia vizuala si toate sunt legate de conexiuni care merg in doua sensuri. Cand privim ceva, informatia vizuala transformata in flux nervos nu circula numai dinspre retina spre zonele de prelucrare mai avansate, ci si in sens invers, dinspre zonele de memorie vizuala inapoi spre retina. Majoritatea cercetatorilor din acest domeniu sunt de acord acum ca informatia stocata deja ne ajuta permanent la inregistrarea si, mai ales, la intelegerea noilor imagini pe care le vedem”. Aceste conexiuni complexe dintre zona din creier numita cortexul vizual primar si retina constituie, asadar, ochii mintii. Acesti ochi ai mintii sunt de fapt niste ochi miraculosi, findca ei ne permit sa vedem si lucruri pe care ochiul nu le-a inregistrat niciodata. Putem astfel oricand sa ne imaginam, desi n-am vazut niciodata, de exemplu, o vaca roz sau o pisica verde.


YOGA REGENERATIVA - Cum sa devii mai tanar cu 10 ani.

Daca v-as putea demonstra un mod de a arata efectiv cu 10 ani mai tineri, ati face-o? 

Sunt Tudor instructor yoga, am absolvit la Scoala Scandinavia Fitness si, din pasiune, practic yoga clasica de 14 ani. Am urmarit sa ma perfectionez continuu si astfel am dobandit cunostintele necesare unei practici superioare atat la nivel mental, cat si fizic. Am competente si in alte discipline legate de regenerare si amplificarea vitalitatii. Acestea vin in concordanta cu sistemul yoga si pot crea in felul acesta o sinergie care se va simti in scurt timp pe multiple planuri, cum ar fi sanatate, reintinerire, vitalitate, putere interioara si capacitate de a te reface rapid dupa un efort de orice natura. Veti avea surpriza sa constatati ca, prin practica consecventa, veti fi perceputi mai tineri decat varsta reala.


Sunteti gata sa intoarceti ceasul biologic in favoarea d-vstra ?
Va astept cu drag in fiecare sambata la ora 8 dimineata la Centru Shakti din str Cristofor Columb nr 3,sect 1 pentru o ora si jumatate de yoga regenerativa.Pentru programari la yoga regenerativa instructor Cornel Tudor Iosub www.centrulshakti.ro

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu