joi, 5 ianuarie 2012

Dejunul Kollath-Dejunul vitalitatii



Ştim că alimentaţia ideală ar trebui să fie cât mai naturală şi pe cât posibil crudă. Adesea însă, stomacul celor neobişnuiţi cu un regim alimentar natural tolerează destul de greu crudităţile, mai ales cerealele. Profesorul Werner Kollath (1892-1970), dietetician şi doctor în medicină, a descoperit metoda de a face grâul integral mult mai uşor digestibil, fără nici un fel de fierbere. Prin adăugarea de fructe, seminţe, miere şi scorţişoară, acest dejun dobândeşte şi un gust plăcut, care-i completează valoarea alimentară excepţională.


INGREDIENTE

♦ 40-50 g (3-4 linguri) de făină integrală de grâu. Pe cât posibil, urmăriţi ca gâul să fie organic, netratat chimic. Puteţi, de asemenea, măcina proaspăt grâul, folosind o simplă măcinătoare de cafea.

♦ Nuci mărunţite (alune sau migdale), stafide (curmale, smochine, prune uscate), eventual nucă de cocos rasă.

♦ Mere (banane, portocale, pere, fragi, cireşe, căpşuni, prune, piersici, caise sau orice fructe de sezon bine coapte).

♦ Miere şi scorţişoară.


PREPARARE

Seara, se pune făina integrală de grâu într-un vas din ceramică sau sticlă. Se adaugă 3-5 linguri de apă. Se amestecă bine conţinutul şi se lasă la temperatura camerei până a doua zi dimineaţă. Astfel, toată noaptea, făina va absorbi apă, devenind o pastă. Între timp, au loc transformări chimice de fermentaţie, cărora li se poate atribui o bună parte din valoarea dietetică a dejunului, precum şi digestibilitatea sa.

Într-un vas întins, se pun la înmuiat 15-20 g fructe uscate (nuci, smochine, stafide, curmale, prune uscate, seminţe de floarea soarelui decojite şi neprăjite, etc.), mărunţite. Minimal, se pot folosi doar câteva nuci.

A doua zi dimineaţa, conţinutul celor două vase se va amesteca, folosindu-se totodată şi apa de la înmuierea fructelor. Minimal, se adaugă apoi 100 g de mere rase şi stafidele. Merele vor fi rase în momentul servirii, pentru a se evita oxidarea. Se pot folosi însă şi alte fructe (tăiate ori zdrobite), în funcţie de posibilităţi şi de inspiraţie. Se pudrează apoi acest amestec cu scorţişoară. Se poate adăuga miere.

BENEFICII

Consumarea regulată a dejunului Kollath asigură următoarele efecte:

1. stare de saţietate timp de cel puţin 4 ore. Nici un fel de stare de falsă foame dimineaţa, absenţa stării de supraîncărcare a stomacului.

2. reglarea armonioasă a greutăţii. Persoanele care doresc să piardă din greutate nu vor avea senzaţia de foame înaintea mesei de prânz şi vor suporta chiar o raţie redusă; în schimb, cele care vor să se împlinească în mod echilibrat, vor constata fiecare funcţie digestivă mult îmbunătăţită, iar greutatea va creşte.

3. constipaţia, factor principal al autointoxicării, este eliminată.

4. având loc dezintoxicarea, semnele de oboseală şi de epuizare, care sunt indiciul unei acumulări de toxine, dispar.

5. apare o mărire a eficienţei fizice şi intelectuale.

6. se instalează o senzaţie de bunăstare generalizată, care rezultă dintr-un echilibru biologic mult mai bun.

7. apare o senzaţie de bucurie interioară şi o satisfacţie care îndepărtează orice dorinţă de a mai consuma excitante psihodinamice (cafea, tutun, alcool).

8. se măreşte puterea de concentrare, deoarece aparatul digestiv nu mai este îngreunat de un dejun greu. Ştim că digestia acaparează în general 70% din energia nervoasăa corpului.

9. rezultă o mai bună rezistenţă la stres sau stări tensionale.

10. compoziţia sanguină se îmbunătăţeşte. Prin multiplicarea celulelor dermei, datorate unei mai bune irigaţii a ţesuturilor subcutanate, tenul devine roz, fără erupţii. Eczemele, furunculele şi pecinginile dispar.

11. părul redevine suplu şi plin de vitalitate.

12. unghiile devin strălucitoare şi încetează să se mai rupă.

13. dentiţia se ameliorează. Dinţii care se dezgoleau reintră în alveolele lor.

14. scheletul este întărit, sutura fiind mai rapidă în caz de fracturi.


Preparat cu atenţie, acest dejun poate fi considerat o prăjitură, în care poate varia la infinit compoziţia, după inspiraţie şi în funcţie de fructele de sezon. Vitaminele complexului B din făina integrală de grâu se adaugă vitaminelor şi mineralelor din fructe. Acizii organici ai fructelor proaspete sunt neutralizaţi de hidraţii de carbon ai grâului.
Prepararea este simplă şi uşoară, fără complicaţii sau fierbere. Este avantajoasă mai ales dimineaţa, când nu avem mult timp la dispoziţie.

SUCCES!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Crearea siluetei ideale prin tehnica de influentare a subconstientului

Tratamentul obezitatii depinde de o apreciere       corecta a faptului ca aceasta este o problema de nutritie si cauza ei este un aport ex...