vineri, 6 februarie 2015

Yogoda- Simţiţi-vă viaţă în fiecare parte a corpului

Un sistem volitiv de tensiune şi relaxare a ţesuturilor din corp şi de îmbunătăţire a mintii.

O Spirit infinit incarca-mi corpul cu energie cosmica,mintea cu concentrare si sufletul cu o noua bucurie.O eterna tinerete a corpului si mintii,ramaneti in mine pe veci.


Ce este Yogoda?

Paramahansa Yogananda a creat un sistem de Yogoda şi a predat acest sistem din lume. Scopul său principal a fost - de a ajuta oamenii din lume sa-si cladeasca un corp puternic cu o buna functionare minte suflet.. Aceasta tehnica suprema cum el a numit-o el de "Îmbunătăţire a corpului " sau "tehnici de mare de concentrare şi meditaţie."

Înţelegând că trupul omului este ca o pilă electrică, m-am gândit că l-am putea reîncărca cu energie prin acţiunea directă a voinţei umane. Întrucât nici o acţiune mai mult sau mai puţin importantă nu este posibilă fără voinţă, omul se poate folosi de acest motor primar,voinţa , pentru a-şi reînnoi forţele, fără intervenţia unor aparate complicate sau a unor exerciţii fizice. De aceea i-am învăţat pe elevii mei de la Ranchi tehnica "Yogoda", extrem de simplă, care permite încărcarea imediată şi conştientă cu forţa vitală cosmică pe care o focalizează în bulbul rahidian (medulla oblongata).
Elevii au asimilat foarte bine această tehnică şi au căpătat abilitatea de a trimite forţa vitală în orice parte a corpului lor şi să stea în echilibru în posturi corporale dificile. Ei dădeau dovadă de o forţă şi o rezistenţă pe
care nici măcar adulţii viguroşi nu le pot egala.-extras carte-Autobiografia unui Yoghin.


Sistemul Yogoda este o descoperire ştiinţifică în cultura fizică.

Sistemul de Paramahansa Yogananda este simplu şi accesibil tuturor, executarea acesteia, în contrast cu alte exercitii fizice de obicei, este mult mai eficienta,Efectuarea acestor exercitii nu necesita mai mult de 20 de minute si nu creeaza oboseala in comparatie cu alte exercitii efectuate in cateva ore. Acest sistem se pliaza oricarei persoane,Yogoda creeaza oricarei persoane practicante,bucurie si entuziasm pentru dezvoltarea fizica si spirituala.Mai mult de atat sistemul Yogoda poate fi practicat,oriunde,in diferite pozitii ale corpului ,in picioare,culcat,rabatat,poate fi aplicat de asemenea de persoane cu varste diferite si in situatii diferite.
Yogoda oferă omenirii un mijloc practic de a atinge cel mai înalt potential de sănătate fizică, emoţională şi mentală, cu un minim de timp şi efort.

"Simţiţi-vă plin de viaţă în fiecare parte a corpului şi radiati de sanatate cu fiecare celula a lui.

Cuvântul " Yogoda" este format din cuvintele: "Yoga" (armonie), şi "da" ( a face transfer, raport). Astfel, cuvântul "Yogoda" înseamnă un sistem specific în care armonia şi echilibrul este trimis la toate forţele şi autorităţile implicate în îmbunătăţirea corp, minte şi suflet.

Executarea Yogodai este un proces volitiv care reînnoieşte şi restabileşte celulele tesuturilor, întăreşte şi reîmprospătează si creeaza milioane de celule noi. Yogoda completează multe alte exerciţii. Toate tesuturile osoase, musculare, ligamente conjunctiv, nervi, grăsimi, şi altele sunt proportional reinoite constatand astfel creşterea capacităţii mentale, circulatia, respiratia, digestia si toate celelalte procese involuntare ale corpului uman devin armonioase, dinamizeaza memoria si gandirea.

Yogoda oferă cu certitudine şi cel mai eficient mod de a scăpa de bolile trupeşti, şi de departe starea de spirit armonioasă. Acesta acţionează ca un balsam pentru boli nervoase şi a alte maladii. vindeca rapid tulburari ale tractului gastro-intestinal (prin accelerarea muschilor intestinali peristaltismul intestinal, eliberarea secretiilor ficatului, pancreas şi alte organe). Prin reglementarea circulaţiei vindeca dureri de cap, gută şi reumatism. Sistemul este, de asemenea, o măsură preventivă împotriva răcelilor a bronşitei, etc Acesta prevede hranirea tuturor celulelor corpului. Semnificativ creşte vitalitatea organismului, care apare prin creşterea forţei musculare şi nervoase care, la rândul lor, prelungeşte durata de viata.

Yogoda învaţă arta transmiterii deliberate de energie vitală în orice parte a corpului sau intr-o zona dureroasa.. Yogoda - este, extrem de eficient si foarte practic, un sistem simplu.

Yogoda poate fi companionul tau constant. Pentru gospodine, este un tonic pentru omul de afaceri foarte ocupat poate fi o adevarata comoara. Nu necesita echipament si dispozitive artificiale si impovaratoare pentru organism,ce ce poate constitui un imens avantaj. Yogoda este util în special pentru cei care resping alte forme de exerciţii de pregătire fizică. 

După ce ati studiat sistemul nu trebuie sa alocati decat 20 minute in fiecare zi,ceea ce va duce la rezultate incomensurabile in comparatie cu alte tipuri de exercitii.Acest sistem elimina efectele negative care decurg din exercitarea altor tipuri de exercitii şi anume: epuizarea muşchiului cardiac şi a altor organe. Alte exerciţii nu sunt în măsură să ofere o dezvoltare atat de generală si completa a organismului.

Yogoda implica folosirea atentiei fara a fi distras de diversi stimuli parveniti prin celelalte simturi,atingere,vaz,auz eliminand gândurile rătăcitoare şi obiceiurile enervante. Oferă posibilitatea de a ne concentra la un moment dat pe un singur gând special. Creste puterea si dorinta de a duce la bun sfarsit ce ne propunem si in timp disipeaza toate problemele cronice din viata,ceeand un rezultat excelent pentru fiecare caz in parte.

Yogoda pentru toate

Sistemul creat de Paramahansa Yogananda este potrivit pentru subiecţii tineri şi bătrâni,si bolnavi si sanatosi,pentru cei care au munci sedentare , oameni din clasa de mijloc, profesionişti, comercianţi, persoanele angajate în muncă intelectuală, medici şi toţi cei care doresc sa-si imbunatateasca sănătatea lor şi să dezvolte o inteligenţă nelimitată. Asadar acest sistem este pentru toti cei care nu au timp suficient sa se ocupe de sanatate lor. 
Yogoda - nu solicita muschii intr-un mod extenuant fiindca este un sistem interdependent de coordonare intre puterea imaginara si vointa facute constient.

Yogoda poate da o persoanei de sănătate excelentă, energie, vitalitate şi sentimentul de putere, mai mult decât suficient. O persoană angajată în acest sistem, întotdeauna va da performanţe mai bune în lupta, ridicarea de greutati sau orice alt sport, Yogoda da capacitatea pentru a depăşi toate dificultăţile.

Psihicul gestionează corpul fizic. Violenţa şi constrângere nu sunt favorabile pentru creştere si nu maresc gradul de libertate.
Yogoda-este un sistem de exercitii care integreaza,mintea vointa si corp.Efectuarea sistemului Yogoda creeaza un strat de energie in jurul fiecarei celule astfel incat sa reziste la virus,boala si energie negativa.Dezvoltarea relatiei constiinta corp ne va ajuta sa constientizam organele bolnave,creand in felul acesta procesul de vindecare.Yogoda difera de alte tipuri de yoga prin faptul ca nu necesita decat 20 minute pe zi,spre deosebire de altele,care necesita ore intregi,dand in acelasi timp,rezultate uimitoare.

Prin sistemul Yogoda,o persoana capata experienta in a dirija fluxul de energie,si in felul asta apare bucuria si entuziasmul pentru dezvoltarea fizica si spirituala.Yogoda,nu necesita,nici o pregatire fizica speciala,in schimb este valabila pentru orice tip de performanta.

Yogoda promoveaza recuperarea dupa mai multe boli si consolideaza,in mod semnificativ sistemul imunitar.
Există o dependenţă foarte puternică din perioada iniţială de dezvoltare din mediul exterior şi motive obiective pentru progres.

Procesul de evolutie presupune existenta unor forte interne.Exercitiile prin utilizarea vointei si fortei in acelasi timp vor creea posibilitati nelimitate pentru o persoana care vrea sa se foloseasca de abilitatile lui.

Nici-o miscare fizica a organismului,precum si miscarea de gandire,nu pot fi procesate fara vointa.Inainte de a incepe sa se miste sa se imagineze ceva,trebuie mai intai sa-ti exprimi vointa.Gestionarea activitati fizice si de gandire prin dezvoltarea constienta va conduce la realizarea unor astfel de rezultate,care pentru majoritatea oamenilor este practic imposibila.

Yogoda promoveaza din plin cresterea de procese voluntare si involuntare,precum si dezvoltarea abilitatilor mentale.Aceasta ofera un impuls de viata si unirea energiilor tesuturilor cu cele ale sistemului nervos intr-un tot unitar.Stiinta moderna nu este inca in masura sa explice procesul si nu poseda aceasta cunoastere.Acest sistem se bazeaza pe abilitatea de miscari volunta RE-FOLOSIND VOINTA SI SPIRITUL.

 


Yogoda nu este doar o metodă de tratament, dar este si o metoda de prevenire a bolilor, slăbiciune mintală şi suferinţă. Datorita aprovizionării cu energie a organismului uman la toate nivelurile, de la cel mai fizic la cele mai subtile.

Yogoda - nu este doar o metodă de antrenament, ci întreaga viaţă a omului.

Nimic nu se poate face fără voinţa în viaţă. Fiecare creatură vie îşi va manifesta vointa- Aceasta este o integrare armonioasă a factorilor mentali şi fizici in viata.

Yogoda pregăteşte mintea să folosească voinţa pentru a consolida si a îmbunătăţi abilităţile mentale şi musculare. Se învaţă cum să se transforme o creştere a vigorii inconştiente în creştere conştientă şi dezvoltare. Aceasta este o organizare conştientă de elemente care formează corpul.

Yogoda creează, însufleţeşte, sporeşte şi întăreşte muşchii şi ţesuturile, este un mijloc ştiinţific şi natural, pentru a antrena si stimula toti muschii atrofiati si tesuturile corpului.

Acesta îmbunătăţeşte procesele involuntare asociate cu inimă, plămâni, stomac, intestine, glande endocrine, vene, capilarele creierului, coloanei vertebrale, fara slăbirea, şi fără supraîncărcarea acestora, care are au loc cand se fac exercitiile obisnuite in numar mare.

Yogoda stabileste armonia între procesele conştiente şi inconştiente cu ajutorul mişcarilor musculare. Aceasta creşte numărul de celule , animă celulele organismului şi fluxul de energie vitală .
Cu acest sistem, oricine poate învăţa pentru a-si distrage mintea de la senzaţii şi manifestări de gânduri agitat pentru a atinge un grad ridicat de concentrare sau o tehnica de meditatie.Sistemul Yogoda poate elimina o prăpastie imaginară între conştiinţa umană şi cea cosmica.

Aplicand Yogoda, va veti incarca organismul atunci cand e descarcat in orice moment doriti.

Nu necesită o schimbare de haine şi un anumit loc. Exerciţiile pot fi practicate fără a atrage atenţia altora - stând pe un scaun, stand pe canapea, în mişcare sau de a fi într-un singur loc.

1. Yogoda îmbunătăţeşte frumusetea fizica a corpului, exprimarea sentimentelor, conştientizare, rezistenţă, sensibilitate mentala.

2. Este compatibil cu orice activitate fizică, de concentrare şi meditaţie.

3. Antreneaza arterele , echilibreaza circulatia sangelui si purifica corpul.

4. Elimină durerile de cap si armonizeaza si pune in  miscare toate grupele musculare. 

5. Este un instrument suplimentar în manifestarea abilităţilor la persoane care practica diverse arte- cântăreţi (dand rezultate bune), muzicieni (consolidarea sistemului nervos), etc

6. Îmbunătăţeşte transferul de căldură în organism.

7. Exerseaza acele parti ale corpului care aparent nu se pot mişca.

8. Normalizeaza greutatea corporală.

9. Contribuie la dobandirea succesului.

10. Te învaţă cum să controlezi taramurile materiale şi spirituale, prin setările date de Constiinta Cosmica, care este o energie inepuizabilă.

Bazele Yogoda

Noi, de obicei, nu putem controla constient, procesele din corpul nostru, cum ar fi circulaţia, digestia, şi altele. Cu toate acestea, putem influenta aceste procese prin controlul conştient al mişcărilor a muschilor. 

Exercitarea include două tipuri de mişcări de muşchi arbitrară:
mişcări fizice cauzată de împrejurări.

Pentru acest tip de mişcare sunt realizate aproape arbitrar, deoarece acestea sunt asociate cu anumite împrejurări - de susţinere a vieţii şi ocuparea forţei de muncă. Stenograf, o casnică, un chelner, un pianist, violonist, dealer, mecanic, zidar, lector, scriitor, functionar - toate le folosesc cel mai adesea numai acele muschi a căror activitate este inerenta în activităţile sale. Toate aceste mişcări sunt aleatorii, întâmplătoare, incomplete, şi, prin urmare, majoritatea muschiilor nu sunt reglementati. De aceea multe părţi ale corpului sunt bolnave, netratate, slabe, sensibile la întindere şi boli. Atunci circulaţia sângelui in corp devine inegală, şi duce la o slăbire a energiei , tulburări in corp, depuneri de toxine. Mai mult decât atât,neimplicand o antrenare si miscare cat mai completa anumite parti sau organe se pot atrofia.

Vointa pentru a face aceste mişcări mai mult sau mai puţin a rămas pasivă în ceea ce priveşte miscarile musculare facute la locul de munca si nu este folosita vointa activa. În acest caz, forţa va avea ca scop să efectueze lucrări care necesită acţiuni mecanice fiind cel mai puternic factor de creştere dar si în acest caz, este doar un instrument auxiliar. Rezultatul unor astfel de acţiuni a muşchilor este o întreţinere parţială de sănătate ,o folosire incompleta a grupelor musculare.
Sănătate - După tratamente în serviciile spitaliceşti organismul este epuizat,avem nevoie asadar de un sistem simplu de refacere a organismului, Pentru a fi considerat sănătos, ar trebui să fim capabili să rezistam la boli, sa avem o minte limpede, sa ne bucurăm de senzaţia data de corpul tau, ca o pasăre în zbor sau ca un copil, astfel se reflecta starea de sănătate. Paramahansa Yogananda ne ajuta sa ne simţit întotdeauna tineri cu aceasta forma deosebita de miscari fizice. 

Al doilea tip de exerciţiu include exerciţiu, efectuate "pentru fără constrângeri''. De exemplu: fotbal, cricket, baseball, tenis, călărie, mersul, alergatul, etc În mod deliberat se efectuaza mişcarea de antrenare, si la aparate, cum ar fi: greutăţi de ridicare, gantere, haltere, gimnastica ritmica, se rostogolea, etc Aceste exercitii vor aduce puţină bucurie şi vor fi mai atractive, dar beneficiile acestora sunt reduse datorită faptului că fiecare dintre noi are poziţii de lucru, care în viaţa de zi cu zi nu sunt utilizate. Din păcate, cât de puţin trebuie să ne folosim exerciţii în viaţa mea chiar şi după o şcoală specială!

Dezavantaje ale mişcărilor pur fizice

Aceste tipuri de mişcări fizice sunt utile, dar nu sunt facute cu vointa activa. Posibilitatea utilizarii lor în viaţa de zi cu zi este limitat, şi neajunsurile sunt majore. Dezvoltarea excesiva a fortei musculare la atletism, gimnastică şi alte sporturi, precum şi altele sunt dăunătoare. Astfel de exerciţii duc la slăbirea altor parti importante ale corpului.Exercitii facute in spurasarcina pot avea efecte dezastruoase pe termen lung asupra sanatatii.De-a lungul vietii multii sportivi pot acuza dureri musculare,de oase si tendoane,datorita solicitarii excesive a diverselor segmente corporale.Tensiunea musculara excesiva poate duce la tulburari de inima muşchii. Gimnasti din Grecia antică nu au avut viata lungă sportivi moderni, acrobaţi, şi oameni prea dornici de exercitii de putere , au tendinţa de a suferi de leziuni musculare.

Exerciţii cu scoici, de exemplu, ridicarea de greutati, gantere, sunt mecanice, realizate cu puternice şocuri. Astfel de tehnici sunt realizate în mod spontan şi cu o forţă activă de mare. Atunci când se efectuează aceste exerciţii mintea nu devine calma ci adeseori mai alarmata.


Mai mult, ca regulă, nu avem cunoştinţe despre puterea exactă a muşchilor şi nervilor. Prin urmare, utilizarea stupida de multe ori duce la tulburări ale sistemului nervos si muschilor. Neatent,facute mecanic, muschii pot fi afectati ducand la vatamarea organismului.Importanţa vointei

Vointa are mare importanţă în viaţa noastră, este motorul de dezvoltare. Ea este factorul conducere a fluxului de energie pentru fiecare zonă din corp atunci cand exersam Yogoda. Ea este iniţiatorul, interpretul şi un manager genial. Inteligenta poate fi considerata asistentul ei. Omul nu poate gândi,daca nu este ataşaţ la această dorinţă. Şi, în plus, el nu poate trai fără dorinţa de a acţiona. Fara vointa intelectul nu poate fi decat orb, şi fără vointa va deveni neajutorat şi fără speranţă. Disponibilitatea va fi principala condiţie pentru dezvoltare. Căci voinţa este cauza de manifestare a energiei. Lumea ştiinţei, politică, literatură, istoriei, filozofiei sugerează că o mai mare forta in dorinţa noastră de a gândi,da mai multa putere gândurilor noastre. Din păcate, educaţia fizică a minimalizat sau ignorat complet factorul voinţă, şi exagerănd importanţa de factori externi - haltere, gantere şi alte aparate. De asemenea, foarte puţina putere va fi consumata in alte domenii ale activităţii umane creative.
                                                
                          Yogoda-transformarea tensiunii musculare in energie mentala 

O Spirit infinit incarca-mi corpul cu energie cosmica,mintea cu concentrare si sufletul cu o noua bucurie.O eterna tinerete a corpului si mintii,ramaneti in mine pe veci.


Principii;


S-a constatat ca transferul energiei musculare in energie mentala este mai usor in cazul tensiunilor lente si indelungate.


Exercitiul; 
Alegem o imagine pe care o vizualizam cat mai bine sau o sugestie pozitiva pe care o repetam mental.Apoi contracatand lent muschii corpului directionand la inceput atentia asupra actiunii musculare.Cand s-a obtinut maximul de tensiune,vom directiona atentia asupra gandului ales sau asupra ideii pe care dorim sa o umplem de forta si apoi destindem foarte lent muschii,ne relxam lent pastrand acest gand in minte sau repetand mental formula mentala sau fixand privirea interioara asupra imaginii mentale pe care dorim sa o amplificam.

In mod obisnuit exista o stare de contractie in timpul unor concentrari mentale-dar nu este integrata constient.

Aplicat la aswini mudra+yoni mudra.Se mareste aura+forta mentala,trezirea mantrelor,datorita conversiei din energie inferioara in energie superioara.

Relaxarea duce la eliberarea de energie pranica pe care o directionam constient in energie mentala si obtinem amplificarea intensitatii gandului.

Destinderea lenta face ca fiinta noastra sa devina constienta de transformarea energiei musculare in energie mentala.

Destindera brusca nu lasa mintii timpul pentru a sesiza forta eliberata de muschi.Exista pericolul ca aceasta forta sa nu fie directionata constient catre aspectele mentale.

Timp de o saptamana,unul din prietenii mei s-a concentrat aspra ideii''afacerile mele se vor ameliora'' si consecinta a fost ca el a avut intradevar''succes''.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu