joi, 12 mai 2016

Abdomenul, al doilea creier - Partea II-a

Cum comunica creierul si intestinele? 

Oamenii de stiinta au inceput sa descifreze cu greu conversatia secreta ce se tine in interior, intre abdomen si creier.


Dr. Michael D.Gershon:
« Limbajul prin care neuronii vorbesc intre ei se numeste neurotransmisie. Si neurotransmitatorii sunt cuvintele pe care fiecare neuron le emite intr-un mod pe care un alt neuron le intelege. Serotonina este unul dintre aceste cuvinte. »
Serotonina,  Michael Gershon – MG si-a consacrat viata pentru a decripta sensul acestui cuvant care se schimba functie de context.
 


Si iata ce a descoperit :
« In creierul de sus, serotonina semnifica starea de bine. In abdomen, ea regleaza tranzitul nostru intestinal, ea reglementeaza sistemul nostru imunitar. Ea este reprezentata aici in rosu. Chiar daca celulele din interiorul intestinului sunt albastre. De aceea poate parea surprinzator ca 95% din serotonina corpului nostru este produsa in abdomen. Aceasta serotonina cu siguranta va actiona la nivelul tubului digestiv, dar totusi intr-o maniera surprinzatoare ea va fi eliberata in sange si va actiona la nivelul creierului, in particular in hipotalamus, care este zona de control a emotiilor si care participa la gestiunea emotiilor noastre. »

In mod clar, atunci cand abdomenul si creierul vorbesc, mesajele care se schimba tranziteaza nervul vag (Nervus Vagus). Dar acest lucru il stim de mult timp. Ceea ce cercetatorii au descoperit  este ca serotonina ce tranziteaza clandestin prin circuitul sanguina catre creier, interfereaza intr-o maniera foarte complexa asupra emotiilor noastre. Destinata abdomenului acest surplus de informatie care nu are nimic in principiu de-a face cu creierul, creaza uneori neintelegeri.
 


« Stim cu siguranta ca emotiile noastre pot influenta abdomenul acum, ceea ce demonstreaza ca abdomenul nostru este de asemenea capabil de a influenta emotiile noastre. »

Cand totul merge bine, schimburile intre creier si abdomen se fac fara stirea noastra ceea ce este dificil de studiat. Si cum se intampla intotdeauna cu stiinta, observatiile se fac atunci cand se produce ceva rau si atunci intelegem mai bine reactiile.

Sindromul intestinului iritabil este din pacate un caz de studiu tipic pentru problemele de comunicare care apar uneori intre creier si abdomen. Este o boala foarte raspandita ce apare la o persoana din zece, care se traduce prin dureri intestinale severe. 

Este un sindrom caracterizat prin probleme digestive : dureri abdominale si dificultati ale tranzitului. Chiar daca nu gasim nicio anomalie asa zisa organica, in diversele examinari pe care le-am facut : gastroscopie, colonoscopie, RMN, etc. 
Mai ales pentru acele persoane care au multe semne de intrebare in general le spunem : « Uitati ! Am facut toate investigatiile, nu am gasit nimic ! » Si ei ne spun adesea « Dar eu sufar domnule doctor, cu siguranta am ceva ! » Deci ce este important, sa le explicam acum ca aceste disfunctionalitati, ca sindromul intestinului iritabil este o anomalie a relatiei intre creier si tubul digestiv.

Cine este responsabil de aceste probleme de comunicare ?
Cine transmite mesaje false creierului de sus sau celui de jos ? 

Aceasta intrebare a mobilizat cercetatorii intregii lumi.

Prof. Dr. MICHAEL SCHEMANN, Universitatea Tehnica din Muenchen, Germania

La Munchen, Michael Schemann afirma ca sindromul intestinului iritabil isi poate gasi originea in camasa interioara a intestinului. Alaturi de echipa sa, incearca sa descifreze misterele acestui tegument plin de neuroni ce se afla la intersectia senzatiilor deseori delicioase si uneori dureroase.

« Este dificil de crezut, dar acest carnat in care se afla sistemul nervos enteric, este o reteta tipic bavareza: carnatul alb. Si aceasta piele nu este altceva decat un mat natural in care se gaseste sistemul nervos enteric. »

Cercetatorii discuta uneori despre carnati dar mai ales despre intestine. Munca pe care o fac consista in masurarea activitatii neuronale din intestinul uman.

« Noi ne bazam pe ipoteza urmatoare : una din cauzele intestinului iritabil este determinata de caderea comunicatiei intre mucoasa si nervi. »

Pentru a testa aceasta ipoteza, Michael Schemann compara activitatea neuronala a mucoasei pacientilor sanatosi cu cea a celor bolnavi. Si iata rezultatul intestinului bolnav. Acest film este prima reprezentare vizuala a semnalelor emise si receptate de celulele nervoase ale intestinului nostru. Ne arata ca neuronii sunt mult mai activi la pacientii bolnavi fata de cei sanatosi.

« In concluzie, noi apreciem ca acesti pacienti sufera de o forma de nevroza a intestinului, avand un sistem nervos hipersensibil am putea afirma. »

Michael Schemann spera ca descoperirea sa se va finaliza cu bine printr-un medicament care va normaliza aceasta hiperactivitate neuronala.

Cautand, la Spitalul din Grenoble, Bruno Bonaz  a observat ca aceasta boala este deseori declansata de stres sau de evenimente traumatizante. El practica o metoda holistica pentru a trata pacientii sai.

« Respirati lent, calm si profund si sunteti linistiti. Sunteti surazatori. Sunteti complet detensionati, in intregime relaxati.
De ce este abdomenul cel care acumuleaza toate astea ? Cred ca sunt o multime de lucruri pe care le aduna, care sunt inconstiente la nivelul abdominal. Si totul se rezuma la interesul de a putea lucra acolo sus, este ceea ce putem rezolva cu hipnoza. »

Este adevarat ca mai ales hipnoza favorizeaza procesele de ajustare ale durerii ceea ce face ca acesti pacienti sa simta mai putin deoarece sunt intr-o stare mai putin vigilenta si de aceea percep mai putin durerea.
« Si acum puteti simti la nivelul abdomenului o senzatie agreabila de caldura. Concentrati-va atentia cateva momente asupra acestei calduri placute. »

(MG) « Imaginati-va ca intestinul trimite semnale jenante catre creier si creierul considera aceste semnale intolerabile!  Hipnoza poate fi utilizata ca sa anestezieze creierul si chiar daca continua sa primeasca aceleasi semnale de durere, gratie hipnozei aceste semnale devin deodata tolerabile. Fara sa intelegem clar inca mecanismul, rezonanta magnetica cerebrala a permis localizarea efectelor hipnozei asupra creierelor pacientilor supusi durerilor intestinale.
Deci, aici avem cele 4 parti ale creierului, atunci cand aveti dureri abdominale, ei bine, se vor activa zonele care sunt reprezentate aici : Trunchiul Cerebral, Talamusul, Cortexul Tisular, Cortexul Singular Anterior si Cortexul Frontal. Stim deja ca hipnoza este capabila sa moduleze activarea acestor zone care sunt implicate in perceptia durerii. Astfel este clar ca hipnoza nu este legata de spirit, ci de acea parte reprezentata de un substrat neuro-anatomic si functional. »

Subconstientul, aceasta notiune descoperita in antichitate si reinventata de Sigmund Freud poate fi situat in abdomenul nostru ?



Raspunsurile in partea a III–a a acestui articol. 

(traducere din franceza dupa documentarul "Le ventre, notre deuxième cerveau" produs de ARTE France, Scientifilms si Inserm ) 


Vreti sa aflati mai multe informatii ?
Va rugam sa ne contactati pe my-Tao.ro 


sursa;http://my-tao-ro.blogspot.ro/2014/07/abdomenul-al-doilea-creier-partea-ii-a.html
HARA este centrul energiei vitale, sursa principala a energiei. În Zen, misticii Japonezi în simplitatea și spontaneitatea lor se conectau direct la Hara, centrul ființei, unde se găsește beatitudinea și pacea interioară. Și Samuraii, care erau luptătorii cei mai temuți din lume, erau centrați în Hara, iar acesta era secretul abilității lor în luptă, de aceea reușeau să folosească maximul energiei lor.

Omul care nu este stabilit in HARA,este cel mai usor de manipulat,cel mai egotic,si neintregit.A fI centrat in HARA echivaleaza cu o mica iluminare,iar frica de orice fel, se disipeaza ca un fum.

Pentru cine ofer aceasta meditatie ?

Pentru Toate persoanele care doresc….

Să experimenteze dimensiunea ființei. 
Să atingă o sursă de energie incredibilă și inepuizabilă. 
Să aibă acces la secretele meditației și ale conştiinţei. 
Să trăiască având mai multă prezenţă şi centrare.

Timp de o luna, o data pe saptamana, beneficiati de aceasta extraordinara meditatie, pe care o vom si ancora pe numele d-voastra. Si mai concis spus: ori de cate ori va veti pronunta numele sau vi-l veti auzi, veti beneficia de aceste efecte remarcabile ale centrarii in HARA...Cu timpul acest lucru devenind a doua natura a d-voastra.

Costul unei astfel de meditatii fiind de 100 Euro.

Tudor Cornel Iosub
-Consultant hipnotist -(Membru al asociatiei americane de hipnoza NGH)

reabilitolog-psiho-informational (certificat in practicile si terapiile psiho-informationale de catre ACADEMY OF COSMOHUMANISM INTERNATIONAL AND EUROPEAN INFORMATIZATION ACADEMY)

-Instructor Yoga

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Crearea siluetei ideale prin tehnica de influentare a subconstientului

Tratamentul obezitatii depinde de o apreciere       corecta a faptului ca aceasta este o problema de nutritie si cauza ei este un aport ex...