Cat de grava este lipsa de calciu?
Calciul este mineralul care se gaseste in cantitatea cea mai mare in organism, o mare parte din acesta aflandu-se in oase si dinti. Datorita importantei calciului, magazinele abunda in produse care contin suplimente sintetice de calciu, printre acestea se numara: carbonatul de calciu, gluconatul de calciu, citrat de calciu, malatul de calciu etc.
Importanta calciului in organism
Pentru a intelege cat de grava este lipsa de calciu in organism, este necesar sa stim care este rolul acestuia in organism. Foarte multe persoane stiu ca acest mineral asigura o dantura puternica si ca astfel se pot preveni diverse probleme dentare .
Pe de alta parte, calciul este important pentru sanatatea oaselor, peste 90% din intreaga cantitate de calciu din corp fiind detinuta de oase. Tulburarile oaselor pot incepe foarte devreme, inca de la varste foarte fragede (aparitia rahitismului).
Din pacate, daca in aceasta perioada nu se intervine adecvat si din timp pentru a mentine oasele puternice, mai tarziu poate fi foarte greu de recuperat. Adultii cu oase puternice vor pierde din masa osoasa, insa nu atat cat sa fie vorba de o situatie ingrijoratoare, insa persoanele care deja au oase sensibile risca sa sufere fracturi grave chiar la cazaturi minore.
Pe de alta parte, calciul are o serie de alte proprietati importante. Acesta sustine contractia celulelor musculare (in special muschiul inimii) si contribuie la transmiterea de semnale in celulele nervoase. Calciul actioneaza ca un tampon impotriva surplusului de aciditate din sange si joaca un rol aparte in activarea diferitelor enzime, printre care si lipaza (care ajuta la digerarea grasimilor), cat si in coagularea sangvina si functionarea in parametrii normali a tiroidei.
Cum se absoarbe calciul in organism
Pentru a putea absorbi calciul, organismul trebuie sa detina o cantitate corespunzatoare de vitamina D, cunoscuta sub numele de „vitamina soarelui”. Vitamina D ajuta la transportarea calciului din mucoasa intestinala in sange, apoi in oase. In lunile in care soarele nu mai este asa intens, corpul nu mai poate fabrica in parametrii normal vitamina D.
Astfel, este indicat sa acorzi o importanta deosebita alimentatiei si sa privilegiezi alimente precum pestele de apa sarata (heringul, macroul, somonul, sardinele etc), uleiul de ficat de peste si ouale. Vitamina D se gaseste de asemenea in anumite alimente precum laptele de vaca sau soia sau poate fi administrata sub forma de suplimente nutritive.
Persoanele predispuse la lipsa de calciu
Exista din pacate o categorie de persoane predispuse la o lipsa de calciu in organism. Printre acestea se numara:
Vegetarienii. Persoanele care evita produsele animale (veganii) prezinta riscul de a suferi o lipsa de calciu. Mai mult decat atat, unele produse vegetale interfereaza cu absorbita de calciu, ceea ce poate insemna o eventuala problema pentru vegetarieni.
Persoanele cu intoleranta la lactoza. Exista persoane care se nasc cu imposibilitatea de a digera lactoza din produsele lactate. Altii insa pot dezvolta aceasta tulburare odata cu varsta. Toate aceste persoane sunt nevoite sa evite produsele lactate. Cei mai multi dintre acestia sunt nevoiti astfel sa apeleze la suplimentele vitaminice.
Persoanele cu malabsorbtie. Asa cum indica si denumirea, malabsorbtia reprezinta imposibilitatea organismului de a absorbi eficient vitaminele si alti nutrienti (proteine, glucide, lipide).
Femeile care practica atletismul. De cele mai multe ori, femeile care practica un sport de performanta, in special atletismul, pot suferi de amenoree (lipsa menstruatiei). Amenoreea duce adesea la scaderea cantitatii de estrogen din organism, hormon cu rol important in pastrarea structurii osoase. In lipsa estrogenului, absorbtia calciului in corp este impiedicata.
Efectele lipsei de calciu asupra organismului
Lipsa de calciu se poate manifesta in doua forme: usoara si severa. In prima faza, o scadere a nivelului de calciu din organism se manifesta prin contractii musculare necontrolate, dereglari menstruale in cazul femeilor, apatie si senzatii de amorteala a membrelor. In timp, lipsa de calciu se poate acutiza, iar simptomele care pot aparea sunt ameteli, palpitatii, hipotensiune, insomnie si stari depresive.
In cazul copiilor mici, carenta de calciu in organism poate avea efecte mai grave decat in cazul adultilor, acestia pot suferi de rahitism. Aceasta afectiune se manifesta printr-un retard de crestere, insotit de oase moi si flexibile.
Simptomele lipsei de calciu
Valoarea normala a cantitatii de calciu din sange este intre 9 si 11 mg/100 ml. Valorile sunt, in general, mai crescute pentru barbati si mai mici pentru femei, iar pe masura inaintarii in varsta, aceste valori inregistreaza o scadere.
Valoarea normala a cantitatii de calciu din sange este intre 9 si 11 mg/100 ml. Valorile sunt, in general, mai crescute pentru barbati si mai mici pentru femei, iar pe masura inaintarii in varsta, aceste valori inregistreaza o scadere. La femei, mai ales dupa menopauza, riscul aparitiei hipocalcemiei este mult mai mare. Adesea, pierderile de calciu sunt generate de disfunctiile glandelor paratiroide, de menstruatii abundente, de nasteri, de lactatie, de stres, de anxietate, consum de corticosteroizi sau chiar de cure de slabire drastice, cu diuretice si laxative.
Printre simptomele hipocalcemiei se numara: insomnie, spasmofilie, inclestarea mainilor, contractia musculaturii, mai ales a muschiului facial din zona mandibulei. In plus, pielea devine aspra, unghiile se rup usor, parul se degradeaza, apar carcei extrem de durerosi noaptea, amortirea mainilor, a picioarelor, iar candidozele isi fac de cap.
Sa previi este mai usor decat sa vindeci
• Consumati multe lactate, legume verzi, paine si cereale integrale.
• Consumati coaja pisata de oua crude, amestecata cu miere, eventual si lamaie.
• Faceti o infuzie de fructe de maces, catina alba, frunze de ciubotica cucului si beti zilnic cate un litru indulcit cu miere si asociat cu suc de morcovi.
• Evitati consumul de cafea si tutun; ambele substante contribuie la pierderea calciului.
• Luati calciu asociat cu vitamina D3, eventual dupa efectuarea unor analize medicale.
• A se evita consumul de carne deoarece se creeaza toxicitate si aciditate in organism, ceea ce duce la pierderi de Ca.
• Consumati gulii, varza, morcov, spanac, nap, broccoli, ridiche neagra sau rosie, patrunjel, grau, nuca, masline, soia, polen, drojdii, caise, grau incoltit, struguri.
• Mancati argila.
• Consumati produse apicole precum: miere, laptisor de matca, polen, apilarnil, pastura, propolis, simple sau in amestec, dar numai daca nu aveti diabet.
• Mergeti la mare, expunerea la soare prin aport de vitamina D contribuie la fixarea calciului.
• Nu mancati foarte sarat fiindca determina pierderi de calciu.
• Consumati multe banane, ele sunt bogate in potasiu care la randul sau ajuta la fixarea calciului.
25 simptome care te anunta ca ai lipsa de calciu
Calciul este un mineral indispensabil vietii, fiind implicat in nenumarate procese metabolice si avand roluri esentiale in viata tuturor celulelor corpului.
Asadar, calciul are un rol esential in cresterea si dezvoltarea sistemului osos, in mineralizarea osoasa, in preventia osteoporozei, in contractiile musculare, in contractiile miocardului (muschiul inimii), in menstruatie, in coagulare, in buna functionare a sistemului nervos etc. Practic calciul este implicat atat in procesele vitale, cat si cele de reglare metabolica.
Deficitul de calciu poarta numele de hipocalcemie si are multiple manifestari, ca raspuns general al organismului caci multe functii sunt afectate. Insa nu toate aceste manifestari pot fi constientizate de pacient, de aceea am extras mai jos simptomele dupa care pacientul se poate ghida catre o lipsa de calciu si se poate prezenta la medicul sau de familie.
Simptomele lipsei de calciu
Aceste manifestari se vor evidentia ca tulburari ale functiilor in care calciul era implicat:
- Spasme musculare, contractii musculare spontane, “zbaterea ochiului sau buzelor”, “carcei” la gambe care apar atat ziua, cat si noaptea, involuntar si unele pot fi foarte dureroase, inclestarea degetelor;
- Pierderi de memorie, scaderea capacitatii de memorare si a atentiei;
- Tremor;
- Ameteala, pana la lesin;
- Senzatie de amorteala care se poate manifesta in special la nivelul membrelor;
- Furnicaturi in degete, palme sau in picioare;
- Insomnie;
- Irascibilitate;
- Alte tulburari psihice, de la depresie pana la halucinatii;
- Fracturi, deformari osoase, preminarea sternului etc.;
- Spasmofilia;
- Intarzierea cresterii la copii;
- Dereglari menstruale;
- Degradarea si caderea parului;
- Fragilitatea unghiilor, acestea se rup usor si se exfoliaza;
- Pielea devine mai aspra si se cojeste;
- Lipsa poftei de mancare;
- Apatie, astenie, oboseala nejustificata;
- Oboseala rapida la eforturi mici;
- Cresterea frecventei cardiace;
- Sangerari prelungite, sangerari nazale, inchiderea dificila a ranilor, sangerari gingivale;
- Fragilitate vasculara, manifestata prin spargerea vaselor sub piele, observandu-se mici firicele movalii;
- Frecvente cadidoze;
- Constipatie si tulburari intestinale;
- Reflexele osteotendinoase exagerate.
Cauzele lipsei de calciu sunt in principal alimentare. Anumite alimente bogate in zaharuri, fosfor sau potasiu scad absorbtia calciului si ii sporesc eliminarea sa renala. Asadar zaharurile, fainoasele, dulciurile cu zahar, alcoolul, sarea, produsele bogate in cafeia reduc calciul in organism.
Produse bogate in calciu: iaurtul, spanacul fiert (nefiert cheleaza calciul), branzeturile, laptele de vaca sau capra, fructele, legumele in special cele verzi, susanul etc.
Cum se trateaza hipocalcemia?
Este recomandat sa va tratati numai sub indicatiile medicului, ci nu prin automedicatie, fiindca acest mineral poate interactiona si cu alte patologii, putand spre exemplu agrava pana la infarct miocardic o patologie cardio-vasculara si asa mai departe. Tratati hipocalcemia numai dupa indicatiile medicului.
Lipsa de calciu intre confuzie si ipohondrie.
Spasmul carpopedal (inclestarea miinilor) este unul dintre semnele specifice deficitului de calciu. Exista un test simplu de efectuat: pune-ti manseta tensiometrului in jurul bratului, stringe-o si asteapta citeva minute. Daca ti se contracta mina, clinic ai lipsa de calciu.
"Cele mai frecvente cauze ale hipocalcemiei prin scaderea activitatii glandelor paratiroide sint ca urmare a operatiei prin care se inlatura glanda tiroida sau o parte din ea ori dupa extirparea chirurgicala a unui adenom paratiroidian", explica prof. dr. Eusebie Zbranca, seful Clinicii de Endocrinologie a Spitalului "Sf. Spiridon" Iasi.
Lipsa de calciu, atunci cind nu vorbim de o hipocalcemie mare, poate duce la manifestari acute - crize de spasmofilie sau tetanie. Dar se poate ajunge si la manifestari cronice, din cauza lipsei de calciu si de vitamina D (precum rahitismul, osteomalacia sau osteoporoza). Ai ametit? Ai lipsa de calciu. Ti s-au inmuiat genunchii vara in autobuz - poate fi tot lipsa de calciu. Dar, adevarata hipocalcemie este mult mai rara. Ea este provocata de o disfunctie a glandelor paratiroide, responsabile in organism cu reglarea metabolizarii calciului si fosforului. Ele sint asezate in imediata apropiere a glandei tiroide, astfel incit o interventie chirurgicala la nivelul acesteia le poate leza. Exista si afectiuni primare ale glandelor paratiroide care pot duce la hipocalcemii simptomatice.
De cit calciu avem nevoie zilnic
Din totalul de calciu din organism, 99% este concentrat in oase si dinti, avind un rol plastic (dind rezistenta oaselor), restul fiind raspindit in tesuturile moi, cu importante roluri metabolice: intervine in coagularea singelui, activeaza enzime, faciliteaza absorbtia vitaminei B12, este esential pentru realizarea contractiei musculare, are efect simpaticomimetic si, impreuna cu magneziul, diminueaza excitabilitatea neuromusculara.
"Astfel se explica efectul spectaculos al injectiei intravenoase cu calciu, mult uzitata in camerele de garda sau de catre medicii de la serviciul de ambulanta: senzatia de caldura, disparitia spasmelor musculare, restabilirea valorilor normale ale tensiunii arteriale. In principiu, necesarul zilnic de calciu, de aproximativ 500 mg, este asigurat de aportul din lapte si brinzeturi. Copiii, femeile gravide dupa luna a VI-a (cind incepe sa se formeze scheletul viitorului bebe) si femeile care alapteaza au insa necesitati mai mari, mergind pina la 1.200 mg zilnic si chiar mai mult. Nesuplimentarea aportului de calciu duce fie la „spolierea" organismului de calciu, fie la un deficit de crestere pentru copii. Aceste persoane sint si mai predispuse la aparitia crizelor acute de hipocalcemie", atentioneaza prof. dr. Eusebie Zbranca.
Atentie la curele de slabire
O mentiune speciala merita curele de slabire draconice care folosesc laxative si diuretice. "Acestea duc la pierderi masive de electroliti ce pot sa declanseze o criza de hipocalcemie, care poate merge de la furnicaturi si amorteli in membre pina la inclestarea musculaturii fetei sau a miinilor, dificultati respiratorii, slabiciune musculara cu imposibilitatea de a sta in picioare. Persoanele care sufera de sindrom de malabsorbtie cu diaree cronica sau alcoolicii prezinta hipocalcemie, rapid reversibila dupa administrarea de magneziu si calciu. Explicatia consta in pierderea de calciu, dar si in posibila asociere a unui deficit paratiroidian", completeaza prof. dr. Eusebie Zbranca.
Tratament adaptat nevoilor personale
Este evident ca lipsa de calciu se trateaza cu un surplus de calciu. Preparatele de calciu disponibile aduc calciul simplu sau sub forma de combinatii cu vitamina D sau cu magneziu.
"In functie de afectiune, medicul va stabili preparatul adaptat nevoilor personale. Preparatele de calciu nu se administreaza odata cu cele care scad aciditatea gastrica, aceasta fiind necesara unei bune absorbtii. Nu se administreaza diuretice de tipul furosemidului, care scad suplimentar valoarea plasmatica a calciului. Crizele acute de tetanie se trateaza cu calciu intravenos, dupa asigurarea permeabilitatii cailor aeriene. De multe ori crizele de spasmofilie sint precipitate de alcaloza respiratorie din urma unei hiperventilatii: fie ca este vara, cald, si respiram mai frecvent intr-o tentativa de a ne racori, fie ca sintem in mijlocul unei discutii sau ne-am emotionat, cert este ca alcaloza scade concentratia calciului ionizat din singe si precipita manifestarile de hipocalcemie. O metoda rapida si usoara de tratament este provocarea unei acidoze respiratorii, cum ar fi inspiratia si expiratia intr-o punga. Datorita acidozei respiratorii, calciul este deplasat de pe albumina si creste fractiunea libera, ameliorind simptomatologia", arata prof. dr. Eusebie Zbranca.
Cind calciul nu se absoarbe corect
Atunci cind s-a pus un diagnostic corect de hipocalcemie adevarata, cu valori mici ale calciului seric si manifestari tipice: crampe musculare, parestezii, iritabilitate, oboseala cel mai bine este sa mergeti la un medic endocrinolog care va vedea daca glandele paratiroide functioneaza normal.
"Daca insa, in ciuda tratamentului cu preparate de calciu si vitamina D, valorile sangvine nu se normalizeaza sau se apropie de normal doar pe durata tratamentului (dupa care scad dramatic), cel mai probabil este vorba de un sindrom de malabsorbtie si tratamentul va trebui sa fie cronic, cu preparate injectabile. Desi nu foarte frecventa, exista si aceasta posibilitate", puncteaza prof. dr. Eusebie Zbranca.
Semne specifice
* Spasmul carpopedal - inclestarea miinilor. Exista un test simplu de efectuat: pune-ti manseta tensiometrului in jurul bratului, stringe-o si asteapta citeva minute. Daca ti se contracta mina, clinic ai lipsa de calciu.
* Contractia musculaturii faciale la lovirea nervului facial in dreptul tragusului (in fata urechii, pe mandibula).
* Unghiile subtiri, care se rup usor, parul uscat, fara stralucire, pielea aspra si uscata.
* Infectiile fungice de tipul candidozei apar mai usor la femeile hipocalcemice.
* Crampele musculare sint prezente - circei durerosi in timpul noptii.
* Reflexele osteotendinoase sint exagerate, apar furnicaturi la nivelul musculaturii, amorteli la nivelul picioarelor, al miinilor, in jurul gurii.
Crizele de hipocalcemie pot fi usor confundate
Confuzia apare din cauza manifestarilor nespecifice ale hipocalcemiei sau nerecunoasterii unor semne specifice. Pentru un nespecialist, o manifestare acuta de stres, o deshidratare estivala sau o criza cardiaca pot mima o criza de spasmofilie sau „tetanie". De aceea, s-a incetatenit expresia incorecta de „cadere de calciu", pe care o folosesc nu numai bolnavii, ci si unii medici", precizeaza prof. dr. Zbranca.
Calciul si alimentatia
"Calciul se absoarbe in intestinul subtire, pentru aceasta fiind necesara vitamina D, dar si prezenta aciditatii gastrice, a acidului citric, aminoacizilor si a sarurilor biliare. Absenta vitaminei D se poate solda astfel cu scaderea absorbtiei calciului, fenomen binecunoscut la sugari si la copii sub numele de rahitism. Nici adultii nu sint scutiti de consecintele insuficientei de calciu, fie ea primara sau secundara unor tulburari de absorbtie (diareea cronica nu este obligatorie). Ele poarta numele de osteomalacie si osteoporoza si apar dupa o perioada mai indelungata de lipsa de calciu. In consecinta, oasele pierd din continutul in calciu, devin mai fragile, apar mai usor fracturile, tasarile vertebrale cu scadere in inaltime. In aceasta situatie, hipocalcemia se remite dupa administrarea preparatelor de calciu cu vitamina D. Este utila si stimularea producerii de vitamina D endogena, prin expunerea la soare.
Alimente anti-calciu
Exista alimente care, consumate odata cu laptele, scad coeficientul de utilizare digestiva a calciului. Astfel, acidul oxalic, aflat in cacao, spanac, macese, coacaze, tomate, smochine, formeaza cu calciul saruri insolubile. Acidul fitic leaga, la rindul sau, calciul in complexe putin solubile. El se afla in coaja semintelor din cereale si deci in piinea graham, piinea neagra, in leguminoasele uscate, de tipul fasolei, in nuci. Fibrele alimentare precum celuloza sau pectinele scad absorbtia calciului.
Alte cauze de hipocalcemie
* Nu intotdeauna hipocalcemia este determinata de disfunctia glandei paratiroide.
* Pancreatita acuta este insotita de hipocalcemie, dar dramatismul bolii nu pune probleme de diagnostic diferential.
* Metastazele unor cancere, precum cel mamar sau de prostata, pot pune insa probleme de diagnostic, cauza hipocalcemiei nefiind evidenta.
* Sindromul ereditar caracterizat de hipocalcemie si hipercalciurie - pierdere masiva a calciului prin urina, fara a avea insa nivelele serice ale parathormonului modificate.
* Unele medicamente pot determina scaderea concentratiei serice a calciului: diureticele de tipul furosemidului, fenitoinei sau alendronatului.
* Aport, sinteza sau actiune inadecvata a vitaminei D. Aceasta poate fi determinata printr-un aport alimentar inadecvat sau probleme de malabsorbtie, boli renale sau hepatice, hipomagneziemie, stari septice etc. Este rolul medicului sa stabileasca cauza si sa recomande tratamentul potrivit", incheie prof. dr. Eusebie Zbranca.
Vezi si cel mai bun calciu din lume;Gradul de absorbtie in organism: 95-98%, in aprox. 20 min, cu proprietatea de a nu se depune.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu