După ce am fixat, cu o privire detaşată şi neutră vârful secundarului în mişcarea sa ritmică, vom închide ochii şi vom vizualiza mental cadranul ceasului şi secundarul; ne vom concentra asupra acestui secundar imaginar. Practicând tehnica cu ochii închişi ne plasăm într-o nouă fază, mai profundă, a concentrării mentale.
Atunci când ochii sunt deschişi, reprezentările care apar în sfera conştiinţei noastre, ocupând mentalul, sunt condiţionate de lumea exterioară. Atunci când ochii sunt închişi, imaginile care se succed în mentalul nostru sunt produse de activitatea noastră psihică.
Ele reprezintă scene dintre cele mai diverse din viaţa noastră exterioară, asociate în mod liber, în diferite succesiuni având o claritate mai mică sau mai mare, în funcţie de intensitatea dorinţei sau a impresiei pe care imaginea sau obiectul exterior ne-a lăsat-o. Acest exerciţiu de concentrare interioară urmăreşte două scopuri:
a) să creeze o imagine mentală cât mai precisă cu putinţă, lucru care este mai uşor pentru anumite persoane, dar aparent imposibil pentru altele. În oricare categorie ne-am afla, nu trebuie să ne descurajăm: practica regulată ne va permite să redobândim această facultate naturală a mentalului de a menţine în sfera sa, oricât de mult timp, o imagine stabilă;
b) un element chiar mult mai important: să controleze aceste imagini mentale pentru a dobândi capacitatea de control asupra mentalului, creându-ne astfel adevărata independenţă, spre deosebire de omul obişnuit care este înrobit de propriile sale gânduri apărute în mod spontan şi necontrolat din subconştient.
Vom exersa deci, concentrându-ne asupra limbii reale a secundarului, urmărind-o cu privirea timp de 15-30 de secunde sau mai mult, după care ne vom concentra cu ochii închişi asupra imaginii mentale a ceasului şi secundarului.
În continuare, revelând noi valenţe, această tehnică devine din ce în ce mai complexă, mai eficientă şi mai atrăgătoare.
Vom urmări să sincronizăm înaintarea limbii imaginare a secundarului cu limba reală. Închidem ochii atunci când secundarul "real" este în dreptul cifrei 12 de pe cadran, iar atunci când secundarul imaginar a parcurs o jumătate de minut vom deschide ochii şi vom nota decalajul care a apărut.
Dacă nu este vorba decât de una sau două secunde diferenţă (înainte sau înapoi) faţă de ceasul real, aceasta este dovada unei concentrări foarte bune. Dacă deschidem ochii în momentul în care secundarul imaginar a atins cifra 3 în timp ce în realitate au trecut 20 de secunde, aceasta arată o concentrare slabă.
Este bine să începem mai întâi cu un sfert de minut. După ce vom reuşi să sincronizăm perfect ceasul real cu cel imaginar, vom mări progresiv durata la jumătate de minut, trei sferturi de minut şi apoi un minut.
Practicând consecvent, nu după mult timp vom avea plăcuta surpriză să vedem că am deschis ochii exact când secundarul "real" a terminat de parcurs un minut.
Este foarte important să NU NUMĂRĂM MENTAL în timp ce stăm cu ochii închişi şi urmărim secundarul ceasului imaginar. Trebuie doar să vizualizăm deplasarea ritmică a secundarului imaginar, altfel tehnica îşi pierde mult din eficienţă, nemaioferind o modalitate reală de autoverificare a capacităţii de concentrare.
RECOMANDĂRI UTILE
Este necesar să nu uităm că mentalul se opune atunci când vrem să ne concentrăm, adică să-l disciplinăm şi să-l controlăm. El încearcă prin toate mijloacele să se debaraseze de orice element care îl subordonează. Absenţa unui rezultat tangibil după un timp destul de lung este argumentul său favorit.
Uneori chiar putem avea impresia că regresăm, dar este foarte important să nu ne descurajăm şi să nu micşorăm frecvenţa cu care executăm această tehnică. La fel ca o sămânţă aflată în sol, chiar dacă nimic nu se vede la suprafaţă, când timpul încolţirii soseşte, tânărul vlăstar răsare la suprafaţă anunţând bogăţia recoltei ce va veni.
Tot astfel, perseverând, rezultatele concentrării vor apare. Perseverenţa şi regularitatea executării acestei tehnici sunt chiar mai importante decât durata de execuţie.
Este mai bine să acordăm regulat acestei tehnici un interval de 3 minute pe zi (chiar împărţit în 3 şedinţe de câte un minut) decât să facem timp de 2-3 săptămâni şedinţe foarte lungi şi apoi să abandonăm.
Drumul care duce la concentrarea perfectă este lung, dar orice călătorie începe cu un prim pas; atât timp cât vom persevera, scopul final se apropie, chiar dacă unduirile şi coborârile drumului ne ascund uneori scopul ultim sau par să ne întoarcă înapoi.
Cu timpul vom obţine un control complet al mentalului şi conex cu aceasta vom dobândi o nouă formă de conştiinţă mult dilatată şi rafinată care ne va permite să realizăm şi să înţelegem lucruri care ne păreau altă dată imposibile.
Factorii care accelerează cel mai mult progresul pe care îl vom realiza în tehnica de concentrare sunt: calmul, liniştea interioară, absenţa crispării şi o anumită detaşare care să ne facă să nu disperăm la apariţia eşecurilor sau a erorilor.
Pe toată durata executării acestei tehnici este necesar să adoptăm o poziţie cât mai comodă, având însă grijă să păstrăm spatele drept. În timpul concentrării asupra ceasului real, este indicat să urmărim să clipim cât mai rar cu putinţă.
vezi si;Neurobright-memorie si concentrare
vezi si;Neurobright-memorie si concentrare
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu