miercuri, 27 iulie 2016

Ce stil de viata te poate mentine tanara ?


Potrivit unui studiu pilot facut public in septembrie 2013, schimbarile de dieta, exercitiile fizice, buna gestionare a stresului si sustinerea sociala pot conduce la prelungirea telomerilor (acele parti din cromozomi care cauzeaza imbatranirea).

Studiul a fost publicat online, in The Lancet Oncology si a fost realizat de oamenii de stiinta de la UC San Francisco si de la Institutul de Cercetare a Medicinii Preventive - un institut de cercetare non-profit din Sausalito, California. Cercetatorii au analizat efectul dietei si al stilului de viata asupra sanatatii si a aparitiei bolilor.

Telomerii sunt capsule protectoare, aflate la capatul cromozomilor, care stabilesc cat de repede imbatranesc celulele. Acestia reprezinta combinatii de ADN si proteine care ii ajuta sa ramana stabili si sa protejeze capetele cromozomilor. Pe masura ce telomerii devin mai scurti, integritatea lor structurala slabeste, ceea ce duce la imbatranirea accelerata a celulelor si la moartea lor.

In ultimii ani, scurtarea telomerilor a fost asociata cu o serie de boli, inclusiv cancer, accidente vasculare cerebrale, dementa, boli cardiovasculare, obezitate, osteoporoza sau diabet.

"Genele noastre, precum si telomerii nu reprezinta neaparat soarta noastra", spune Dean Ornish, profesor de medicina clinica, fondatorul si presedintele Institutului de Cercetare in Medicina Preventiva.

"Aceste descoperiri indica faptul ca telomerii ar putea fi prelungiti in masura in care oamenii isi schimba stilul de viata. Cercetarile indica faptul ca telomerii mai lungi sunt asociati cu mai putine boli si cu o viata lunga."

Vreme de 5 ani, cercetatorii au urmarit 35 de barbati bolnavi de cancer de prostata, in stadiu incipient, pentru a analiza relatia dintre schimbarile in stilul de viata, lungimea telomerilor si activitatea telomerazei. Noul studiu a fost conceput pentru a determina daca modificarile stilului de viata ar putea afecta activitatea telomerazei si lungimea telomerilor pe o perioada mai lunga de timp.

4 alegeri de viata care va pot mentine tineri

1. Dieta bazata pe plante (bogata in fructe, legume si cereale nerafinate si saraca in grasimi si carbohidrati rafinat)
2. Exercitii fizice moderate (mers pe jos 30 de minute pe zi, sase zile pe saptamana)
3. Reducerea stresului (intinderi usoare bazate pe tehnici yoga, exercitii de respiratie si de meditatie)
4. Suport social (prieteni, familie, sentiment de apartenenta la o comunitate)

Cercetatorii sunt de parere ca rezultatele nu pot fi limitate numai la barbatii cu cancer de prostata ci sunt susceptibile de a fi relevante pentru populatia generala. "Ne-am uitat la telomerii din sangele participantilor si nu la tesutul de prostata", a declarat Ornish.

Noul studiu este o continuare a cercetarilor anterioare (2008) care au realizat o analiza pilot similara, desfasurata pe o perioada de 3 luni, in care participanti au fost rugati sa urmeze acelasi program de stil de viata. Dupa trei luni, barbatii din studiul initial au prezentat o activitate a telomerazei semnificativ crescuta. Telomeraza este o enzima care reparara si prelungeste telomerii.

Concluzie: Schimbarile simple aduse stilului de viata pot creste speranta de viata. Dieta, exercitiile, reducerea stresului si mentinerea unei vieti sociale active formeaza cheia longevitatii. Modificari simple in stilul de viata pastreaza fiecare celula din corp mai tanara si prelungeste telomerii.

http://www.topexperti.ro/noutati/Stiluri-de-viata-care-te-mentin-tanara_1314

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Crearea siluetei ideale prin tehnica de influentare a subconstientului

Tratamentul obezitatii depinde de o apreciere       corecta a faptului ca aceasta este o problema de nutritie si cauza ei este un aport ex...