Este o certitudine astăzi faptul că alimentaţia deţine un rol important în procesele
fiziologice ale organismului. Aşa cum unele alimente produc adevărate dezastre, altele vin să remedieze deficienţele rezultate în urma acţiunii celor dintâi.
La nivel cerebral, lucrurile nu stau deloc diferit. Dacă o mulţime de substanţe chimice din care putem enumera rapid florul, OMG-urile, metalele grele aduc prejudicii funcţiilor cerebrale, specialiştii ne indică şi câteva plante menite de mama natură să crească capacităţile funcţionale ale creierului.
Ginko biloba
Fiind unul dintre cei mai cunoscuţi copaci din lume, de origine din China, este atestat de cercetătorii moderni pentru proprietăţile sale de îmbunătăţire a memoriei şi funcţiilor cerebrale. Frunzele de Ginko biloba conţin două substanţe chimice, flavonoide şi terpenoide, dovedite ca fiind antioxidanţi puternici cu rol în anihilarea radicalilor liberi din întreg corpul, inclusiv din creier. Acest fapt este extrem de important deoarece stresul oxidativ ajută la dezvoltarea tulburărilor neurodegenerative cum sunt demenţa, boala Parkinson şi Alzheimerul. Este deasemenea recunoscut faptul că ajută pacienţii cu insuficienţă vasculară cerebrală.
Este necesară un pic de atenţie la achiziţia unui supliment alimentar care conţine Ginko Biloba, pentru că multe din cele importate din China au un nivel ridicat de metale grele, în special plumb.
Bacopa
Cunoscută şi sub numele de Brahmi, creşte în zona Asiei de Sud, şi este citată frecvent în medicina ayurvedică drept un tonic al sistemului nervos. Este utlizată de terapeuţii tradiţionali pentru a spori procesele de învăţare şi memorare.
Componentele active asociate de către specialiştii moderni funcţiilor cognitive sunt compuşii de saponine, numiţi bacosides. Aceştia îmbunătăţesc neurotransmisia între celulele creierului, repară neuronii deterioraţi, crescând în acelaşi timp producţia de serotonină.
Studiile au demonstrat că Bacopa generează procese de recuperare a memoriei, întelegere sporită, înlătură anxietatea, depresia, insomnia şi ADD, fără a da dependenţe sau efecte secundare.
Reishi
Cunoscută în Orient drept "ciuperca nemuririi", Reishi poate fi întâlnită în mai multe locuri ale lumii. Sunt cunoscute efectele sale benefice asupra sistemului imunitar, cardiovascular, în reglarea suprarenalelor, ficatului, dar şi în afecţiuni nervoase şi cerebrale. Reishi este o plantă importantă pentru creier datorită în special proprietăţilor ei antibacteriene şi fungice. Este cunoscută astăzi legătura strânsă dintre un intestin sănătos şi un creier sănătos.
În mod direct, Reishi, ajută la gestionarea situaţiilor de stres, facilitând eliminarea anxietăţii şi creşterea clarităţii mentale.
Shilajit
Asupra a ceea ce este Shilajit-ul sunt enunţate mai multe ipoteze. Unii specialişti spun că acesta este un reziduu de plante degradate de bacterii şi ciuperci, în timp ce alţii susţin că este vorba de un amestec de roci. Cert este că această substanţă este găsită în fisurile stâncilor din regiunile montane, cea provenită din Himalaya fiind se pare cea mai de calitate.
Shilajitul conferă vitalitate şi putere organismului, fiind de multe ori asociat cu un super leac vindecător. Este bogat în acizi organici care ajută metabolismul şi-i conferă rezistenţă, îmbunătăţeşte funcţiile cerebrale, circulaţia şi digestia.
Shilajitul este utilizat în medicina tradiţională în cazuri de depresie şi sters mental.
sursa;http://www.privireinviitor.ro/articole/937-patru-plante-care-cresc-capacitatea-creierului.html
sursa;http://www.privireinviitor.ro/articole/937-patru-plante-care-cresc-capacitatea-creierului.html
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu