Importanta cunoasterii intime ale acestor ritmuri si cicluri apare evidenta in cazul somnului de exemplu.Se stie de exemplu ca somnul este alcatuit din 3-5 cicluri care dureaza intre o ora jumatate si doua ore.De la un ciclu trecem apropae pe nesimtite la altul .Durata lor este proprie fiecarui om.In cartea sa''Revolutia somnului''scrisa dupa 20 de ani de studiu Pierre Fluchaire ne da urmatoarele sfaturi pentru a ne optimiza somnul.
1.Urmarirea si cunoasterea ciclurilor dupa care se desfasoara somnul reprezinta o cheie foarte importanta in stapanirea si conducerea lui.Aceste cicluri sunt la fel de personale ca si amprentele digitale.Cunoasterea duratei exacte a lor ne permite organizarea zilelor si noptilor noastre.In fiecare zi,la intervale regulate,resimtim o mica vibratie,ochii ne inteapa,auzim mai greu,ne detasam spontan si facem un efort pentru a ne reveni.Daca suntem constienti de aceste momente acuzam de obicei foamea sau oboseala.In realitate aceste momente marcheaza trecerea de la un ciclu la altul.Intr-o zi linistita putem cronometra intervalul de timp care separa doua pulsatii de acest gen.Durata unui ciclu este biologic personala;in general nu se schimba pe parcursul unei vieti si dureaza o ora si jumatate pana la 2 ore.
2.Somnul fulger.Studii americane efectuate asupra studentilor au dovedit eficacitatea practicarii somnului fulger timp de cateva momente.Putem trai mai ulte zile,fara oboseala dormind fulger timp de cateva momente.Din momentul in care simtim ca apar undele lente ale ritmului alfa nu trebuie sa ne luptam cu ele,ci sa ne lasam dusi,sa ne destindem si sa incheiem ciclul.Luam o pozitie confortabila ,expiram usor si ne imaginam ca alunecam voluptos intr-o pace profunda.Acest somn fulger care poate dura intre 10''si cateva minute si este izvorul unei binefaceri extraordinare.Odata dobandita maiestria in practicarea sa ,ne vom simti mai mereu in forma,odihniti si lucizi.
Saptamana trecuta am fost in medical. Cand m-am trezit dimineata sa merg la munca, cu tot calculul meu sa dorm exact 6h40`, cat imi corespunde mie pentru 4 cicluri de somn, abia m-am putut da jos din pat. Eram stoarsa de energie.
Nu-mi venea sa cred. Abia postasem si eu un articol in care povesteam cum sa te energizezi cu 6 ore de somn, si chiar eu o dadeam in bara.
Si brusc, pe metrou, am realizat motivul oboselii mele. Uitasem ca, atunci cand esti bolnav, sau in covalescenta, organismul tau are mai multa nevoie de somn decat de obicei. Iar atunci cand ai o rana, se recomanda sa dormi cat simti tu nevoia. Pentru ca ranile se vindeca de fapt in somn.
Cand mi-am amintit aceasta informatie, ziua mea a fost mai usoara. Eram la fel de obosita, dar macar stiam motivul J
Si pentru ca experimentez pe pielea mea tot ce aflu pe la workshop-uri sau de prin carti, iti spun si cum imi revin eu atunci cand dorm doar 4 ore pe noapte.
Sunt mai multe tehnici, dar eu o sa iti povestesc doar despre 3 din ele:
somn de 6 ore pe noapte: tehnica SIESTA
somn 4-6 ore pe noapte: tehnica EVERYMAN
somn de 2 ore, in 24 ore: tehnica UBERMAN
1. Somnul de 6 ore pe noapte si tehnica SIESTA
Cand stii ca poti dormi doar 6 ore pe noapte, si timpul nu iti permite sa aplici exact 4 cicluri de somn personalizat ca sa te trezesti odihnit cum povesteam in articolul trecut, pe care il gasesti aici, poti aplica cea mai simpla tehnica din Somnul Polifazic.
Somnul Polifazic = somnul in mai multe reprize.
I se spune Siesta. Si este exact siesta intalnita in special in tarile cu origini latine.
Este suficient ca, la 6 ore de somn dormit noaptea, sa atipesti timp de 20 minute, de preferat insa la pranz, undeva intre 14-15.
La Institutul de Somn din Toulouse, cercetatorii au descoperit ca, in jurul orelor 14-15, organismul nostru simte nevoia de somn. Se pare ca suntem programati genetic, ca in jurul acestei ore, atentia sa scada, ochii sa ni se inchida, sa iti fie greu sa iti mai amintesti ce tocmai ai citit… Unii dintre noi o precepem mai acut, altii nici nu ne dam seama.
Somnul polifazic, cu toate etapele lui, se observa cel mai bine la bebelusi. Ei dorm in reprize, necontand pentru ei daca este zi sau noapte. Pe masura ce cresc, somnul din timpul zilei se reduce, somnul de noapte devine monofazic (o singura repriza), iar cel care dispare ultimul, este somnul de dupa-amiaza (Siesta).
Aceasta Siesta, o poti folosi si tu, atunci cand ai de recuperat o noapte alba, un decalaj de fus orar sau daca esti restant cu somnul.
Siesta nu inseamna obligatoriu sa dormi. Esential este sa iti refaci fortele. Sa iti pui capul pe birou, sa te intinzi pe iarba…, nu conteaza ce alegi.
Ai grija insa, daca ai insomnii. Siesta nu este recomandata in cazul tau. Tu trebuie sa fii cat mai obosit, atunci cand te bagi la somn.
Lucille Gama, o neuropsihiatra frantuzoaica, spunea ca `Devenim adulti cand ne place sa ne facem siesta. Cand suntem copii, suntem obligati. Cand suntem adolescenti, preferam sa ne culcam tarziu si sa ne trezim tarziu`.
Sunt tari, in care siesta este litera de lege. In China, este inscrisa in constitutie. In Japonia sunt firme in care este ogligatoriu sa te odihnesti 15 minute.
Acest repaus de cateva minute, reduce stresul, creste capacitatile fizice si mentale si te ajuta sa castigi pana la doua ore de somn noaptea.
Siesta imbunatateste memoria si creativitatea si permite asimilarea de noi informatii.
Daca jobul nu iti permite o siesta de 20`, incearca sa vezi cum poti introduce macar si 5 minute de deconectare totala.
2. Somnul 4-6 ore pe noapte: tehnica EVERYMAN
Daca pe noapte dormi intre 4-6 ore ai nevoie de doua reprize de cate 20 minute de somn, alese oricand doresti, fara restrictii.
De exemplu, poti dormi de la 12 a.m. pana la 4 a.m. si pe la ora 11, te intinzi pentru prima runda de 20 minute. Mai repeti miscarea cu cele 20 minute dupa alte cateva ore, cand te simti din nou obosit.
Atentie insa ! Nu uita sa iti pui ceasul sa sune dupa cele 20 de minute. S-ar putea sa nu te poti trezi fara ajutor. Iar daca depasesti cele 20 de minute, o sa te trezesti mai obosit decat erai inainte.
Cercetatorii spun ca, cea mai odihnitoare parte din somnul nostru, este faza REM (Rapid Eye Movement).
Acel somn cand ochii se misca foarte repede si de fapt visam. Se pare ca aceasta faza REM dureaza adunata, cca 1-2 ore pe noapte. Restul sunt faze de somn `inutile`.
Intr-un ciclu normal de somn de 90 minute, REM apare la final.
Cand esti extenuat, si te bagi la somn, corpul tau intra direct in REM, ca si mecanism de protectie. Este partea din somn pe care daca nu treci prin ea, iti poate genera multiple probleme.
Somnul polifazic este intalnit la multe animale si se pare ca este un somn pe care AND-ul nostru il recunoaste, pentru ca este somnul pe care il foloseam la inceputurile noastre ca specie. Ca sa nu fie expus pradatorilor, omul preistoric dormea putin, dar des.
3. Somn de 2 ore, in 24 ore: tehnica UBE
RMAN
Uberman este cea mai hard-core tehnica. Exte extrema somnului polifazic.
La fiecare 4 ore, te bagi la un somn de 20`.
Prin tehnica Uberman din somnul polifazic, poti dormi 2 ore in 24 ore si sa te simti odihnit. Castigi practic 4-5 ore din perioada de somn.
Secretul este insa, sa iti respecti cu exactitate programul de somn. Exact dupa 4 ore, sa dormi 20 minute.
Daca pierzi o repriza de somn, vei fi obosit cateva zile.
Somnul polifazic invata corpul sa intre in starea REM imediat ce te pui la somn. Prima saptamana este cea mai grea, pentru ca, corpul are nevoie sa se adapteze. Si daca reusesti sa treci de aceasta prima saptamana, te vei simti mult mai bine.
Din cei care au incercat, foarte multi au renuntat chiar dupa prima saptamana. Putini sunt cei care au reusit sa faca o luna acest exercitiu. Timpul necesar practic, ca organismul sa se obisnuiasca cu noul program de somn.
Din pacate, multi ai fost nevoiti sa renunte la somnul polifazic, din considerente sociale. Desi a fost cea mai prolifica perioada a vietii lor.
Cu toate ca aveau un program felxibil si puteau dormi dupa fix 4h cate 20`, chiar si pentru ei era ciudat ca in mijlocul unei receptii, sa caute o canapea. Sau sa isi programeze intalnirile importante imediat ce se trezisera dupa un somn de 20`, ca sa nu fie nevoiti sa se puna la somn in mijlocul unei negocieri.
Riscurile somnului polifazic
Sunt si multe studii insa care spun ca, lipsa somnului pe o perioada lunga de timp, duce la disfunctii in organism.
Probleme cardiace, slabirea sistemului imunitar, diabet, obezitate, depresie.
Iar blogurile celor care practica somnul polifazic, pomenesc deseori de aceste inconveniente. Mai ales de cat de des au nevoie sa manance, atunci cand dorm putin. Si cat de repede iau in greutate.
Si asta, pentru ca noua, ca si specie ni se potriveste cel mai bine tipul de somn cu Siesta. Ne putem adapta la situatii diverse, dar numai pe termen scurt.
Sa fumezi o tigara o data la ceva timp, nu iti face rau. Poti folosi somnul polifazic din cand in cand, cand ai nevoie sa castigi cateva ore in plus pe zi. Si asta nu iti face rau.
Somnul polifazic se pare ca nu a daunat geniilor. Sustinatroii infocati ai tehnicii Uberman, sustin ca se activeaza creativitatea la nivelele de care ramai uimit.
Cei drept, gasindu-l pe Einstein, Edison, Isaac Newton, Arhimede, Leonardo da Vinci, printre cei care foloseau somnul polifazic, ma intreb si eu ca omul, exista oare intr-adevar o legatura intre creativitate si somnul polifazic ? In ochii specialistilor, mecanismele raman inca necunoscute.
Si din pacate, nu exista studii stiintifice publicate despre somnul polifazic. Ci doar marturiile celor care l-au incercat.
Sunt curioasa, tu ai vreo tehnica prin care recuperezi noptile cand dormi putin ?
Lasa-mi mai jos, intr-un comentariu, tehnica folosita de tine.
Cu drag si cu energia data de somn,
Alina Barcan
P.S.
Eu marturisesc. Iar poza de la inceputul articolului imi este dovada. Aplic tehnica celor cateva minute de atipeala, oriunde prind. Chiar si atunci cand sunt cu baietii din echipa, intr-o delegatie in strainatate
http://mesajuldinvis.ro/cum-poti-inlocui-un-somn-de-8-h-cu-unul-de-2-h
vezi si http://vitalitatemaxima.blogspot.ro/p/saltea-magnetica-cu-proprietati.html
Consultant hipnotist-(Membru al asociatiei americane de hipnoza NGH)
Reabilitolog psiho-informational (certificat in practicile si terapiile psiho-informationale de catre ACADEMY OF COSMOHUMANISM INTERNATIONAL AND EUROPEAN INFORMATIZATION ACADEMY)
jurnalist
Instructor Yoga
Instructor Yoga
In vederea formarii unor grupe pentru activarea potentialitatilor creierului, armonizarea vietii sexuale in cuplu, amplificarea fortei personale si karismei,sau pur si simplu doar a unor clase de yoga cu accent pus pe asane si respiratii care pot amplifica potentialul uman.Curs saptamanal, o sedinta pe saptamana, va rog sa-mi scrieti tudor.cornel.iosub@gmail.com
Tel;O769859509
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu