De Tania Moscu,
adaptare dupa :ABC de l’hypnose”
Dintre posibilele definitii ale hipnozei cea mai laconica sustine ca ea este o modificare caracteristica a constientului, rezultat al unei sugestii straine sau autosugestii. Hipnoza nu pare sa fie o stare artificiala, ci o stare de veghe in care vigilenta noastra se comporta in mod diferit. In egala masura este o relatie intre doi sau mai multi indivizi. Cata stiinta si cata magie ascunde hipnoza? O intrebare incitanta, tocmai pentru ca drumul de la veghe la somn, trecand prin hipnoza, porneste dintr-o misterioasa putere a spiritului, cum sustineau grecii inca din antichitate. Acolo, in intimitatea fiintei umane, nu razbat nici laserii, nici cele mai sofisticate computere. Hipnoza inca ne rezerva multe surprize, fiind anevoie de asezat in tiparele actuale.
Inconstientul bine dirijat prin hipnoza
Imaginati-va o camera spatioasa, cu un grup de persoane asezate in cerc. Chiar daca este frig afara, fereastra a fost lasata deschisa. In camera este frig. Maestrul seapropie de o persoana si o fixeaza in ochi. Urmeaza cateva gesturi rituale, pentru a o aduce in stare de relaxare. Vocea lui grava suna in ritm egal. “Te simti bine, esti calma si destinsa, iata te simti bine, foarte bine...” Aproape instantaneu, persoana devine somnolenta. Vocea maestrului continua: “Esti in desert, este cald, foarte cald...transpiri, te inrosesti foarte tare! Cat iti este de cald...” Aproape imediat persoana – subiect se inroseste, ii apar broboane de transpiratie pe frunte. Vocea hipnotizatorului sugereaza: “Te simti mult mai bine fara pulover. Scoate-l!”. Masinal cu ochii deschisi, persoana isi scoate puloverul.” Inca iti este cald, sugereaza maestrul cu aceleasi inflexiuni, foarte calde, convingatoare. Dezbraca-te...” Cu miscari calme, persoana isi scoate camasa, maieul si inainte de a ramane goala, hipnotizatorul o opreste. Persoana se trezeste buimaca si incepe sa se imbrace la loc amuzandu-se. Sub efectul aceleiasi terapii, un domn elegant se lasa in genunchi, apoi merge in patru labe printre scaune. Nu se simte jgnit, nici ridiculizat, pentru ca a acceptat sa participe voluntar la acest curs demonstrativ de hipnoza care, in prezent, se numara cu miile in intreaga lume.
In somnul paradoxal, anticamera a hipnozei, vine de obicei solutia
Tehnicile simple ale hipnozei permit modificarea starii de veghe si atingerea unor stari de subconstienta care, in conditiile normale, nu exista decat in anumite faze ale somnului. Acestea sunt conectate la ritmul lent al undelor alfa din creier. In stare de veghe, creierul functioneaza mai rapid, in ritmul undelor beta. Astfel de experiente s-au dovedit, nu o data tulburatoare. Fiecaruia dintre noi i s-a intamplat ca, intr-o seara, plictisit de o problema careia nu-i da de capat, sa adoarma, iar a doua zi dimineata sa se trezeasca cu solutia in minte. Lucrari recente de specialitate, ca “Adormirea prin hipnoza, vindecarea prin sofrologie” a doctorului GUYONNAUD, sustin ca momentul cel mai bun este acela al visului, adica faza somnului paradoxal.
Acesta reprezinta aproximativ 20% din timpul in care dormim. In aceasta perioada, muschii se crispeaza, ochii se misca sub pleoape si totul se petrece ca si cum creierul ar deschide usile ferecate ale subconstientului.
Sofrologie, adica echilibrarea spiritului
Drumul de la starea de veghe la starea de somn, generat in starea de hipnoza, trimite de fiecare data la practici oculte, deaceea, s-a inventat un termen, relativ recent, Sofrologie, un cuvant compus din grecescul “sos” – echilibru si “phren” – spirit. Tehnicile folosite sunt aproximativ aceleasi, cu mentiunea ca, in cazul sofrologiei, acordul pacientului, atat in aplicarea metodei, cat si in obiectivele urmarite, trebuie sa fie total. Dupray obisnuia sa-si intinda pacientul pe canapea, in penumbra, cu ochii inchisi. Pe un fond muzical, cel mai adesea de inspiratie religioasa, pacientul executa exercitii de respiratie, isi destinde muschii. Cu un timbru al vocii specific, rotmand cuvintele, medicul il ghideaza. “Bratul iti devine greu...simti o caldura placuta, foarte agreabila la picioare... vezi o culoare albastra....membrele iti sunt amortite...”
Treptat, persoana se relaxeaza profund intrand in starea alfa. Dupa circa 20 de minute, mentalul sau constient este, in buna parte, neutralizat, moment in care inconstientul poate primi mesajul, un mesaj propus inainte de inceperea sedintei, pentru ca pacientul sa nu-l blocheze. Apoi medicul sofrolog ii repeta ca aceasta liniste profunda, de pace desavarsita, instalata in el, o va regasi in fiecare zi a vietii sale, in familie, la locul de munca, si ca va fi din ce in ce calm. Majoritatea clientilor dr Dupray sunt cei care vor sa se lase de fumat sau sa slabeasca. In cartea sa “Sofrologia practica la indemana tuturor si aplicatiile sale familiale” autorul relateaza cazul unui celebru bucatar din Munchen care fuma doua pachete si jumatate de tigari pe zi, ceea ce nu l-a impiedicat sa ajunga cu nervii la pamant. In numai cateva sedinte acesta a incetat sa fumeze, fara sa-i prescrie vreun medicament antitabagic.
Dupa ce l-a adus intr-o stare de relaxare totala, i-a transmis in subconstient mesajul esential: “Nu mai ai nevoie sa fumezi...fumatul nu te mai intereseaza...te-ai eliberat de aceasta dependenta, de aceasta sclavie...”
Starea de relaxare totala permite si reglarea unor vicii de fond.
Putem slabi cu ajutorul hipnozei
Tehnicile de slabire nu difera prea mult fata de cele aplicate impotriva fumatului. Rigoarea in alimentatie se realizeaza fara un efort vizibil, pe cale naturala. De regula, mesajele sofrologului vizeaza cresterea in greutate a pacientului, ca o idee fixa sau un semnal de avertizare – “nu mai ai nevoie de dulciuri, de prajituri, de mezeluri, de alcool, etc!”, dar totodata terapeutul insista si asupra placerii de a manca incet, indemnand la micsorarea cantitatii de alimente, pana ce greutatea se stabilizeaza definitiv. Rata de slabire apreciata de medic este de 2.5 kg, pe luna.
La 80 de ani, “nebunii tineresti” de doua ori pe saptamana
Cazul, probabil, cel mai spectaculos, dintre numeroasele experimente sofrologice este cel al unui cuplu de proaspat casatoriti, el de 81, ea de 76 de ani. Convinsi ca la varsta lor “nu se face”, problema raporturilor sexuale era ultima pe lista preocuparilor “tanarului” cuplu. Cand au venit la clinica dr Dupray, initial ca sa-si trateze insomniile, a trebuit sa fie ajutati sa urce cele trei trepte ale imobilului. Dupa un numar de sedinte complexe cei doi si-au anuntat teraupeutul ca fac “nebunii tineresti” de doua ori pe saptamana.
Negii se pot “sterge” cu guma
O experienta la fel de interesanta s-a realizat pe un tanar pacient, un baietel de 12 ani, care avea 25 de negi pe ambele maini. A fost plasat in starea alfa si pus sa-si deseneze mainile, apoi sa stearga negii cu guma. “Cu cat freci mai mult hartia, cu atat negii tai se infierbanteaza si mor!” i s-a sugerat de catre terapeut. Dupa doar 15 zile, prin astfel de sedinte repetate, negii copilului au disparut fara urme. Uneori medicul sofrolog inregistreaza sedinta, iar, la plecare, da caseta pacientului, pentru a continua singur tratamentul, acasa.
Regresia hipnotica ori intoarcerea in alta viata
Oricat ar parea de ciudat, pentru unele remedii, hipnotizatorii trebuie sa-si plaseze pacientii in trecut. Insomniile, de exemplu, boala frecvent intalnita in zilele noastre, se trateaza in principiu destul de simplu, cu ajutorul muzicii clasice (meloterapie) sau cu ajutorul unor texte inregistrate. Intr-un caz rebel, descris de dr. J-P. Guyonnaud in cartea sa “Hipnoza practica in11 lectii”, a fost nevoie sa i se analizeze pacientului destinul din tema sa astrologica (KARMA). Adus in starea alfa, acesta a parcurs etapa cu etapa, prin regresie hipnotica, drumul la evenimentul care i-a provocat traumatismul. O data retrait momentul respectiv, pacientul s-a eliberat de el scapand si de insomniile care il chinuiau. Terapiile de grup au devenit o practica obisnuita in sofrologie. Terapeutii sustin ca, singure, unele persoane nu au destula energie pentru a-si cauta vietile anterioare. Dimpotriva, sedintele de grup pot completa, prin transfer de personalitate, detaliile necesare. Autorul citat lucreaza cu 10 persoane deodata. Le cere sa se lungeasca pe podea, dupa care le aduce in stare alfa. Continutul unei astfel de sedinte a fost descris in felul urmator: “Vad o piramida, un peisaj din Egipt si femei cu mainile ridicate. Se roaga la Soare!” incepe un pacient. “Este o ceremonie de consacrare a unui edificiu religios!” continua altul. “Vad o piramida, un peisaj cu nisip...mi-e foarte cald...multimea este formata din sclavi si soldati. Ceremonia este condusa de Marele Preot, descrie al treilea pacient aflat in transa., “Marele Preot face un semn si soldatii ii masacreaza pe toti sclavii”, incheie un oarecare Dupont, al zecelea pacient aflat la acea sedinta de regresie hipnotica in grup. Acesta era bolnav si impotent sexual. In stare de veghe, negase acest lucru, dar sunb hipnoza, a recunoscut ca, facand parte din suita Marelui Preot, ii era interzis sa aibe contacte sexuale. Dupa incursiunea facuta in una din vietile sale anterioare, pacientul s-a vindecat.
Finale sportive castigate in transa hipnotica
De regula, hipnoza isi propune sa atinga acel moment al somnului, cand creierul subiectului accepta cu usurinta cunostinte noi, pentru a fi transformate in reflexe sau automatisme. De asemenea, terapeutul poate sa accelereze, prin procedee specifice, insusirea unei indeletniciri (conducerea unui automobil, invatarea unei limbi straine, perfectionarea in sport). Spre exemplu, Arthur Ashe a izbutit sa-l invinga, intr-o finala, la Wimbledon, pe Jimmy Connors, datorita unui supraantrenament efectuat pe fond hipnotic. La fel a reusit sa intre in elita mondiala a tenisului Michael Chang. Se intelege ca hipnoza nu trebuie sa inspaimante pe nimeni. Cine isi impune prin vointa sa nu fie hipnotizat, nu va putea fi adormit. Ia daca subiectul accepta totusi sedinta de hipnoza, maestrul ii va imprima numai acele mesaje cu care spiritul celui in cauza este de acord.
Consultant hipnotist-(Membru al asociatiei americane de hipnoza NGH)
Reabilitolog psiho-informational (certificat in practicile si terapiile psiho-informationale de catre ACADEMY OF COSMOHUMANISM INTERNATIONAL AND EUROPEAN INFORMATIZATION ACADEMY)
jurnalist
Instructor Yoga
Instructor Yoga
In vederea formarii unor grupe pentru activarea potentialitatilor creierului, armonizarea vietii sexuale in cuplu, amplificarea fortei personale si karismei, combinat cu asane yoga. Curs saptamanal, o sedinta pe saptamana, va rog sa-mi scrieti tudor.cornel.iosub@gmail.com
email;tudor.cornel.iosub@gmail.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu