miercuri, 28 septembrie 2016

STIINTA EXPLOREAZA SOMNUL CONSTIENT YOGHIN

                                                                                                                       Yoga Nidra este un somn yoghin special, in care, datorita unei stari inefabile de rezonanta, intregul organism din punct de vedere muscular, nervos si psihicse afla intr-o stare de destindere profunda, in timp ce constiinta ramane vigilenta.... de Ioana Plavitu


Savantii fotografiaza creierul uman

Cercetatorii Hans Lou si Troels Kjer de la Institutul Kennedy din Copenhaga au reusit pentru prima oara sa fotografieze creierul in timpul starilor profunde de relaxare si meditatie, folosindun timp de expunere de un minut pentru o fotografie. Imaginile au fost obtinute cu ajutorul scannerului PET al Spitalului Universitar de Stat din Copenhaga.
Subiectii erau instructori de yoga in cadrul Scolii Scandinave de Yoga si meditatie. In cadrul acestei scoli s-au realizat si alte experimente: s-au studiat, printre altele, efectele exercitiilor yoghine asupra presiunii sangelui, asupra starilor psihice negative si in directia echilibrarii emisferelor cerebrale. Dar a masura gradul de constienta si modul de functionare a creoerului in cazul unui control deplin era ceva cu totul nou.
S-a hotarat ca subiectii participanti sa realizeze tehnica Yoga Nidra, care se practica intr-o postura (culcat pe spate) ce permite pozitionarea in scanner. Fiecare asculta aceeasi caseta pe care fusesera inregistrate etapele tehnicii de Yoga Nidra.

Experiente concrete si abstracte activeaza zone diferite din creier

Subiectii au fost asezatiunul cate unul in scannerul PET. Timpul necesar obtinerii informatiei necesare unei scanari era de un minut. Intre doua scanari trebuia sa existe un interval de zece minute. Au fost realizate opt scanari pentru fiecareparticipant: prima arata care parti ale creierului erau active inainte de inceperea tehnicii, urmatoarele patru – partile active ale creierului in timpul realizarii tehnicii de Yoga Nidra si ultimele trei – zonele active ale creierului dupa realizarea tehnicii.
Procesul de scanare nu a reprezentat un factor pertirbator in realizarea relaxarii de tip Yoga Nidra.
In plus, activitatea creierului a fost masurata de-a lungul intreguluiproces cu ajutorul unui electroencefalograf (EEG). Curba EEG arata ca subiectii s-au aflat intr-o stare meditativa profunda pe intreaga durata a tehnicii (45 minute). Toate scanarile au fost realizate la aceiasi parametri, fiind important sa se observe daca regiunile active ale creierului aveau aceeasi marime si locatie. Datele fotografiilor au fost comparate si au fost luate in considerare valorile medii. S-au realizat de asemenea scanari ale creierului in timpul starii obisnuite de veghe, dar cand subiectul tinea ochii inchisi, precum si imagini ale creierului in timpul a patru stari psihice diferite amplificate constient in timpul realizarii tehnicii. Pentru a vedea diferentele aparute intre etapele procedeului de relaxare au fost realizate patru fotografii: in timpul primei scanari, subiectul se identifica cu corpul sau, percepand anumite senzatii in interiorul corpului, in special in zona capului; in timpul celei de-a doua scanari, subiectul resimtea o stare profunda de fericire fara obiect; in timpul celei de-a treia scanari, subiectul se proiecta intr-un spatiu mirific din natura; iar in timpul celei de-a patra scanari, subiectul traia experienta meditatiei asupra intrebarii fumdamentale “Cine sunt eu?”.
S-a constatat ca cele doua experiente mai “concrete”, precum resimtirea senzatiilor din corpul fizic si proiectarea intr-un cadru natural activau aproximativ aceleasi regiuni ale creierului, in timp ce experientele “abstracte”, precum starea de fericire sau meditatia asupra intrebarii “Cine sunt eu?” activau in alte zone.

Pe parcursul experimentului constiinta yoghinului ramane perfect treaza

Masurarea activitatii creierului (EEG) in timpul efectuarii tehnicii de Yoga Nidra a indicat ca subiectii s-au aflat, pe intreaga perioada de timp, intr-o stare profunda de relaxare, asemanatoare cu starea de somn. Activitatea undelor theta s-a intensificat. Reducerea activitatii undelor alpha a fost nesemnificativa; aceasta arata ca in starea meditativa subiectii nu si-au pierdut starea de constienta si deci ceea ce au trait a fost diferit de starea obisnuita de somn.
Studiul a durat o ora si jumate pentru fiecare participant, 45 de minute fiind realizarea tehnicii de Yoga Nidra. In timpul acestei perioade, subiectii au ramas complet nemiscati, in aceeasi pozitie. Cand in starea anterioara si cea de dupa realizarea tehnicii de Yoga Nidra a fost comparata cu starea din timpul efectuarii de Yoga Nidra a fost comparata cu starea din timpul efectuarii tehnicii, masuratorile au aratat o diferenta semnificativa. Aceasta confirma importanta utilizarii acestei tehnici pentru cei care doresc sa obtina rezultate descrise.
Fotografiile scannerului PET au aratat cum anumite regiuni specifice ale creierului erau activate secvential, dupa cum subiectul trecea prin diferitele etape ale tehnicii Yoga Nidra. Cercetatorii au remarcat o asemanare semnificativa intre fotografiile tuturor subiectilor care s-au supus acestui test. Celor care au trait experienta meditatiei le poate aparea paradoxal faptul ca aceste rezultate clare, care arata un mare grad de concentrare si focalizare, au aparut fara nici cel mai mic efort. In timp ce se executa Yoga Nidra, nu se forteaza cu nimic aparitia starilor experimentate. Mai mult, EEG arata o stare de completa relaxare de la inceput si pana la sfarsit. Este necesara doar ascultarea instructiunilor si experimentarea cu claritate a ceea ce se spune, asa cum un copil asculta o poveste – intr-un mod activ, dar fara efort.
Aceste rezultate confirma experienta yoghina: concentrarea este o stare spontana, care apare de la sine atunci cand este utilizata o metoda care indeparteaza toate obstacolele (peceptiile senzoriale, agitatia mentala).

Tomografia PET permite studiul starilor modificate ale constiintei

Constiinta subiectilor in timpul efectuarii tehnicii de Yoga Nidra este intr-o stare foarte profunda si stabila.
In acelasi timp masuratorile arata, pentru prima data, ca o persoana poate fi pe deplin constienta intr-o asemenea stare de relaxare profunda. Masuratorile EEG fusesera anterior unidimensionale si se refereau la parametri ca: rezistenta cutanata, presiunea sangelui, etc. Ele au aratat ca starea subiectilor se modifica. Prin acest studiu de ultima ora, o dimensiune noua este adaugata cercetarii prin masurarea starii modificate de constiinta. Ceea ce se produce pe nivelele mai profunde ale constiintei poate fi acum masurat si demonstrat. Un nou domeniu de cercetare se deschide stiintei moderne. Aceste studii pot fi realizate prin masuratori si prin compararea masratorilio cu relatarile subiectilor cu privire la experientele traite.
Asfel se confirma majoritatea marturiilor privitoare la starile de relaxare si meditatie, oferite de diferiti yoghini care le-au experimentat. Pentru oamenii de stiinta devine tot mai evident faptul ca trairile spiritual formeaza o alta realitate, diferita de realitatea exterioara, si care se supune unor alte legi.

   Tipurile de unde cerebrale corespund unor stari dferite de constiinta

Undele noastre cerebrale sunt forme de unde electromagnetice modulate de activitatea electrica si chimica a creierului. Aceste unde cerebrale pot fi in mod obiectiv masurate cu anumite echipamente electronice sensibile care se afla la baza realizarii electroencefalograme (EEG). Frecventa specifica a undelor cerebrale se modifica in functie de ideile care ne apar si care genereaza felirite a undelor cerebrale se modifica in functie de ideile care ne apar si care genereaza felurite forme de activitate in sfera noastra mentala.


Cele patru frecvente fundamentale ale undelor cerebrale

Undele de tip beta
Undele cerebrale de tip beta (frecvente cuprinse intre 13 – 30 HZ) sunt in general asociate starilor obisnuite de veghe in care noi suntem preponderent focalizati asupra stimulilor externi. Ele iau nastere prin orientarea predominanta a mintii umane catre satisfacerea nevoilor imediate si sunt pregnante mai ales atunci cand calculam, aranjam, organizam, conferim un sens universului nostru exterior. Undele beta asigura contactul cu cel mai mare numar de lucruri, fenomene, fiinte. Prezenta undelor beta este considerabil amplificata in momentele de stres si anxietate, permitandu-ne totodata sa controlam situatiile de tot felul si sa rezolvam problemele imediate cu care ne confruntam.
Undele de tip Alpha
Undele cerebrale de tip alpha (frecvente cuprinse intre 7-13 HZ) indica o stare dinamica asociata unei minti calme, linistite. Atentia poate fi focalizata cu succes atat in exterior, pentru rezolvarea problemelor si situatiilor de tot felul, cat si in interior, pentru atingerea si aprofundarea unei stari de meditatie dinamica. Undele alpha sunt predominante in starile de concentrare sau de focalizare asupra unui centru interior imobil. Ele se amplifica foarte mult in graficele undelor cerebrale ale subiectilor umani care practica meditatia profunda yoga, continenta amoroasa, tehnicile posturale Hatha Yoga (Asana-ele)
Undele de tip Theta
Undele cerebrale tip theta (frecvente cuprinse intre 3-7 HZ) reflecta o stare speciala a mintii care permite vizualizarea benefica, dinamizarea constructiva a imaginatiei si inspiratia creatoare. Aceste unde apar mai ales in timpul meditatiei yoghine profunde, dar si in momentele de reverie cotidiana. Atunci cand apar in mod curent in starea de veghe, undele tip theta indica accesul la cunoasterea intuitiva si la explorarea imaginativa a profunzimilor tainice ale subconstientului. Ele sunt adesea asociate cu activitati artistice si creative.
Undele de tip Delta
Undele cerebrale tip delta (frecvente cuprinse intre 0.1 – 3 HZ) sunt in general asociate cu cele mai profunde nivele ale relaxarii psiho-somatice). Aceste unde caracterizeaza somnul profund fara vise. Prezenta lor este cel mai adesea asociata cu procesul complet si amplu al regenerarii fizice si al refacerii ori mentinerii sanatatii.

In cadrul acestor sedinte de yoga nidra veti beneficia si de o combinatie de modele de frecvente,de regenerare,cum ar fi frecventele binaurale de 528 hz,dinamizarea mentala a unor puncte de acupunctura,si in mod special,a punctuilui zero,care reface energia ancestrala(energia puternica a vitalitatii) si cromoterapie cu culoarea rosu purpuriu,culoarea comunicarii cu subconstientul..Toate acestea pot fi inglobate intr-un patern,caruia ii puteti da,un nume,cum ar fi energie,sauvitalitate.Acest patern,va fi ancorat de catre propria minte,printr-o tehnica de rezonanta indusa de mine.Efectul final va fi,ca oricand mintea d-voastra va putea reconstrui,si reda aceste patern,atunci cand veti face o noua sedinta de yoga nidra,cu efecte sinergice si cumulative,dar mai mult,veti putea in orice moment al zilei,cand prindeti un moment de liniste,sa va infruptati,din aceste frecvente ale meditatiei si regenerarii.

vedeti si;http://vitalitatemaxima.blogspot.ro/p/saltea-magnetica-cu-proprietati.html

YOGA REGENERATIVA - Cum sa devii mai tanar cu 10 ani.

Daca v-as putea demonstra un mod de a arata efectiv cu 10 ani mai tineri, ati face-o? 

Sunt instructor yoga, am absolvit Scoala Scandinavia Fitness si, din pasiune, practic yoga clasica de 14 ani. Am urmarit sa ma perfectionez continuu si astfel am dobandit cunostintele necesare unei practici superioare atat la nivel mental, cat si fizic. Am competente si in alte discipline legate de regenerare si amplificarea vitalitatii. Acestea vin in concordanta cu sistemul yoga si pot crea in felul acesta o sinergie care se va simti in scurt timp pe multiple planuri, cum ar fi sanatate, reintinerire, vitalitate, putere interioara si capacitate de a te reface rapid dupa un efort de orice natura. Veti avea surpriza sa constatati ca, prin practica consecventa, veti fi perceputi mai tineri decat varsta reala.

Sunteti gata sa intoarceti ceasul biologic in favoarea d-vstra ?


Va astept cu drag in fiecare sambata la ora 8 dimineata la Centru Shakti din str Cristofor Columb nr 3,sect 1 pentru o ora si jumatate de yoga regenerativa.Pentru programari la yoga regenerativa instructor Cornel Tudor Iosub www.centrulshakti.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Crearea siluetei ideale prin tehnica de influentare a subconstientului

Tratamentul obezitatii depinde de o apreciere       corecta a faptului ca aceasta este o problema de nutritie si cauza ei este un aport ex...