vineri, 26 august 2016

Cum sa spuneti povesti in mod artistic si cu caracter hipnotic - A influenta cu integritate

Inca din negura vremurilor, cand stramosii nostrii se adunau in jurul focului, povestirile, basmele, simbolurile si parabolele au fost folosite pentru a influenta spiritul uman. Poate este vorba de hrana intelectuala de care avem cea mai mare nevoie, cea care a avut cel mai mare impact in istoria umanitatii. Dintodeauna, suntem insetati de aventura, de fapte eroice, de comportamente edificatoare, pentru a ne simti uniti si a gasi vietii un sens care sa ne linisteasca. Preoti, politicieni, invatatorii, cei care lucreaza in domeniul publicitatii, scriitorii, scenaristii, antrenorii si terapeutii au facut din poveste un instrument si o arma principala. Tot astfel puteti si dvs sa va alegeti povestile care va convin.

 

Mai mult decat atat, avem in domeniul dezvoltarii personale cativa oameni geniali au dus abilitatea de spune povestii la rang de arta, combinand caracteristicile povestii obisnuite cu tehnici rafinate de hipnoza. Promotorul acestei arte este Milton Erickson, iar continuatorul care a slefuit aceasta tehnica este Richard Bandler.Principiile care stau la baza acestor povesti sunt nevoia irezistibila a mintii constiente de a gasi "semnificatia'' informatiei pe care o primeste si capacitatea subconstientului de a urmari mai multe lanturi de input, precum si nevoia lui de a cauta sa finalizeze orice lucru neterminat sau "bucla''. Deschiderea si inchiderea de bucle reprezinta esenta oricarei povesti. Copiii sunt atrasi automat de povestile cu suspans. Modalitatea clasica de a deschide o bucla este sa incepi cu ''A fost odata ca niciodata...'' Capacitatea de a creea povesti hipnotice cu bucle imbricate necesita ceva exercitiu, dar odata ce deprindeti aceasta arta aveti la dispozitie un ''instrument extraordinar'' de puternic care trebuie folosita cu mult discernamant.

Consultant hipnotist-(Membru al asociatiei americane de hipnoza NGH)
Reabilitolog psiho-informational (certificat in practicile si terapiile psiho-informationale de catre ACADEMY OF COSMOHUMANISM INTERNATIONAL AND EUROPEAN INFORMATIZATION ACADEMY)
jurnalist 
Instructor Yoga


In vederea formarii unor grupe pentru activarea potentialitatilor  creierului, armonizarea vietii sexuale in cuplu, amplificarea fortei personale si karismei, combinat cu asane yoga.Curs saptamanal, o sedinta pe saptamana, va rog sa-mi scrieti tudor.cornel.iosub@gmail.com

Tel;O769859509

Yogoda- Simţiţi-vă viaţă în fiecare parte a corpului

 Un sistem volitiv de tensiune şi relaxare a ţesuturilor din corp şi de îmbunătăţire a mintii.

O Spirit infinit incarca-mi corpul cu energie cosmica,mintea cu concentrare si sufletul cu o noua bucurie.O eterna tinerete a corpului si mintii,ramaneti in mine pe veci.

Ce este Yogoda?

Paramahansa Yogananda a creat un sistem de Yogoda şi a predat acest sistem din lume. Scopul său principal a fost - de a ajuta oamenii din lume sa-si cladeasca un corp puternic cu o buna functionare minte suflet.. Aceasta tehnica suprema cum el a numit-o el de "Îmbunătăţire a corpului " sau "tehnici de mare de concentrare şi meditaţie."


Înţelegând că trupul omului este ca o pilă electrică, m-am gândit că l-am putea reîncărca cu energie prin acţiunea directă a voinţei umane. Întrucât nici o acţiune mai mult sau mai puţin importantă nu este posibilă fără voinţă, omul se poate folosi de acest motor primar,voinţa , pentru a-şi reînnoi forţele, fără intervenţia unor aparate complicate sau a unor exerciţii fizice. De aceea i-am învăţat pe elevii mei de la Ranchi tehnica "Yogoda", extrem de simplă, care permite încărcarea imediată şi conştientă cu forţa vitală cosmică pe care o focalizează în bulbul rahidian (medulla oblongata).
Elevii au asimilat foarte bine această tehnică şi au căpătat abilitatea de a trimite forţa vitală în orice parte a corpului lor şi să stea în echilibru în posturi corporale dificile. Ei dădeau dovadă de o forţă şi o rezistenţă pe
care nici măcar adulţii viguroşi nu le pot egala.-extras carte-Autobiografia unui Yoghin.

Sistemul Yogoda este o descoperire ştiinţifică în cultura fizică.

Sistemul de Paramahansa Yogananda este simplu şi accesibil tuturor, executarea acesteia, în contrast cu alte exercitii fizice de obicei, este mult mai eficienta,Efectuarea acestor exercitii nu necesita mai mult de 20 de minute si nu creeaza oboseala in comparatie cu alte exercitii efectuate in cateva ore. Acest sistem se pliaza oricarei persoane,Yogoda creeaza oricarei persoane practicante,bucurie si entuziasm pentru dezvoltarea fizica si spirituala.Mai mult de atat sistemul Yogoda poate fi practicat,oriunde,in diferite pozitii ale corpului ,in picioare,culcat,rabatat,poate fi aplicat de asemenea de persoane cu varste diferite si in situatii diferite.
Yogoda oferă omenirii un mijloc practic de a atinge cel mai înalt posibil de sănătate fizică, emoţională şi mentală, cu minim de timp şi efort.

"Simţiţi-vă plin de viaţă în fiecare parte a corpului şi radiati de sanatate cu fiecare celula a lui.

Cuvântul "Yogoda" este format din cuvintele: "Yoga" (armonie), şi "da" ( a face transfer, raport). Astfel, cuvântul "Yogoda" înseamnă un sistem specific în care armonia şi echilibrul este trimis la toate forţele şi autorităţile implicate în îmbunătăţirea corp, minte şi suflet.

Executarea Yogodai este un proces volitiv care reînnoieşte şi restabileşte celulele tesuturilor, întăreşte şi reîmprospătează si creeaza milioane de celule noi. Yogoda completează multe alte exerciţii. Toate tesuturile osoase, musculare, ligamente conjunctiv, nervi, grăsimi, şi altele sunt proportional reinoite constatand astfel creşterea capacităţii mentale, circulatia, respiratia, digestia si toate celelalte procese involuntare ale corpului uman devin armonioase, dinamizeaza memoria si gandirea.

Yogoda oferă cu certitudine şi cel mai eficient mod de a scăpa de bolile trupeşti, şi de departe starea de spirit armonioasă. Acesta acţionează ca un balsam pentru boli nervoase şi a alte maladii. vindeca rapid tulburari ale tractului gastro-intestinal (prin accelerarea muschilor intestinali peristaltismul intestinal, eliberarea secretiilor ficatului, pancreas şi alte organe). Prin reglementarea circulaţiei vindeca dureri de cap, gută şi reumatism. Sistemul este, de asemenea, o măsură preventivă împotriva răcelilor a bronşitei, etc Acesta prevede hranirea tuturor celulelor corpului. Semnificativ creşte vitalitatea organismului, care apare prin creşterea forţei musculare şi nervoase care, la rândul lor, prelungeşte durata de viata.

Yogoda învaţă arta transmiterii deliberate de energie vitală în orice parte a corpului sau intr-o zona dureroasa.. Yogoda - este, extrem de eficient si foarte practic, un sistem simplu.

Yogoda poate fi companionul tau constant. Pentru gospodine, este un tonic pentru omul de afaceri foarte ocupat poate fi o adevarata comoara. Nu necesita echipament si dispozitive artificiale si impovaratoare pentru organism,ce ce poate constitui un imens avantaj. Yogoda este util în special pentru cei care resping alte forme de exerciţii de pregătire fizică. 

După ce ati studiat sistemul nu trebuie sa alocati decat 20 minute in fiecare zi,ceea ce va duce la rezultate incomensurabile in comparatie cu alte tipuri de exercitii.Acest sistem elimina efectele negative care decurg din exercitarea altor tipuri de exercitii şi anume: epuizarea muşchiului cardiac şi a altor organe. Alte exerciţii nu sunt în măsură să ofere o dezvoltare atat de generală si completa a organismului.

Yogoda implica folosirea atentiei fara a fi distras de diversi stimuli parveniti prin celelalte simturi,atingere,vaz,auz eliminand gândurile rătăcitoare şi obiceiurile enervante. Oferă posibilitatea de a ne concentra la un moment dat pe un singur gând special. Creste puterea si dorinta de a duce la bun sfarsit ce ne propunem si in timp disipeaza toate problemele cronice din viata,ceeand un rezultat excelent pentru fiecare caz in parte.

Yogoda pentru toate

Sistemul creat de Paramahansa Yogananda este potrivit pentru subiecţii tineri şi bătrâni,si bolnavi si sanatosi,pentru cei care au munci sedentare , oameni din clasa de mijloc, profesionişti, comercianţi, persoanele angajate în muncă intelectuală, medici şi toţi cei care doresc sa-si imbunatateasca sănătatea lor şi să dezvolte o inteligenţă nelimitată. Asadar acest sistem este pentru toti cei care nu au timp suficient sa se ocupe de sanatate lor. 
Yogoda - nu solicita muschii intr-un mod extenuant fiindca este un sistem interdependent de coordonare intre puterea imaginara si vointa facute constient.

Yogoda poate da o persoanei de sănătate excelentă, energie, vitalitate şi sentimentul de putere, mai mult decât suficient. O persoană angajată în acest sistem, întotdeauna va da performanţe mai bune în lupta, ridicarea de greutati sau orice alt sport, Yogoda da capacitatea pentru a depăşi toate dificultăţile.

Psihicul gestionează corpul fizic. Violenţa şi constrângere nu sunt favorabile pentru creştere si nu maresc gradul de libertate.
Yogoda-este un sistem de exercitii care integreaza,mintea vointa si corp.Efectuarea sistemului Yogoda creeaza un strat de energie in jurul fiecarei celule astfel incat sa reziste la virus,boala si energie negativa.Dezvoltarea relatiei constiinta corp ne va ajuta sa constientizam organele bolnave,creand in felul acesta procesul de vindecare.Yogoda difera de alte tipuri de yoga prin faptul ca nu necesita decat 20 minute pe zii,spre deosebire de altele,care necesita ore intregi,dand in acelasi timp,rezultate uimitoare.

Prin sistemul Yogoda,o persoana capata experienta in a dirija fluxul de energie,si in felul asta apare bucuria si entuziasmul pentru dezvoltarea fizica si spirituala.Yogoda,nu necesita,nici o pregatire fizica speciala,in schimb este valabila pentru orice tip de performanta.

Yogoda promoveaza recuperarea dupa mai multe boli si consolideaza,in mod semnificativ sistemul imunitar.
Există o dependenţă foarte puternică din perioada iniţială de dezvoltare din mediul exterior şi motive obiective pentru progres.

Procesul de evolutie presupune existenta unor forte interne.Exercitiile prin utilizarea vointei si fortei in acelasi timp vor creea posibilitati nelimitate pentru o persoana care vrea sa se foloseasca de abilitatile lui.

Nici-o miscare fizica a organismului,precum si miscarea de gandire,nu pot fi procesate fara vointa.Inainte de a incepe sa se miste sa se imagineze ceva,trebuie mai intai sa-ti exprimi vointa.Gestionarea activitati fizice si de gandire prin dezvoltarea constienta va conduce la realizarea unor astfel de rezultate,care pentru majoritatea oamenilor este practic imposibila.

Yogoda promoveaza din plin cresterea de procese voluntare si involuntare,precum si dezvoltarea abilitatilor mentale.Aceasta ofera un impuls de viata si unirea energiilor tesuturilor cu cele ale sistemului nervos intr-un tot unitar.Stiinta moderna nu este inca in masura sa explice procesul si nu poseda aceasta cunoastere.Acest sistem se bazeaza pe abilitatea de miscari volunta RE-FOLOSIND VOINTA SI SPIRITUL.

Yogoda nu este doar o metodă de tratament, dar este si o metoda de prevenire a bolilor, slăbiciune mintală şi suferinţă. Datorita aprovizionării cu energie a organismului uman la toate nivelurile, de la cel mai fizic la cele mai subtile.

Yogoda - nu este doar o metodă de antrenament, ci întreaga viaţă a omului.

Nimic nu se poate face fără voinţa în viaţă. Fiecare creatură vie îşi va manifesta vointa- Aceasta este o integrare armonioasă a factorilor mentali şi fizici in viata.

Yogoda pregăteşte mintea să folosească voinţa pentru a consolida si a îmbunătăţi abilităţile mentale şi musculare. Se învaţă cum să se transforme o creştere a vigorii inconştiente în creştere conştientă şi dezvoltare. Aceasta este o organizare conştientă de elemente care formează corpul.

Yogoda creează, însufleţeşte, sporeşte şi întăreşte muşchii şi ţesuturile, este un mijloc ştiinţific şi natural, pentru a antrena si stimula toti muschii atrofiati si tesuturile corpului.

Acesta îmbunătăţeşte procesele involuntare asociate cu inimă, plămâni, stomac, intestine, glande endocrine, vene, capilarele creierului, coloanei vertebrale, fara slăbirea, şi fără supraîncărcarea acestora, care are au loc cand se fac exercitiile obisnuite in numar mare.

Yogoda stabileste armonia între procesele conştiente şi inconştiente cu ajutorul mişcarilor musculare. Aceasta creşte numărul de celule , animă celulele organismului şi fluxul de energie vitală .
Cu acest sistem, oricine poate învăţa pentru a-si distrage mintea de la senzaţii şi manifestări de gânduri agitat pentru a atinge un grad ridicat de concentrare sau o tehnica de meditatie. Sistemul Yogoda poate elimina o prăpastie imaginară între conştiinţa umană şi cea cosmica.

Aplicand Yogoda, va veti incarca organismul atunci cand e descarcat in orice moment doriti.

Nu necesită o schimbare de haine şi un anumit loc. Exerciţiile pot fi practicate fără a atrage atenţia altora - stând pe un scaun, stand pe canapea, în mişcare sau de a fi într-un singur loc.

1. Yogoda îmbunătăţeşte frumusetea fizica a corpului, exprimarea sentimentelor, conştientizare, rezistenţă, sensibilitate mentala.

2. Este compatibil cu orice activitate fizică, de concentrare şi meditaţie.

3. Antreneaza arterele , echilibreaza circulatia sangelui si purifica corpul.

4. Elimină durerile de cap si armonizeaza si pune in  miscare toate grupele musculare. 

5. Este un instrument suplimentar în manifestarea abilităţilor la persoane care practica diverse arte- cântăreţi (dand rezultate bune), muzicieni (consolidarea sistemului nervos), etc

6. Îmbunătăţeşte transferul de căldură în organism.

7. Exerseaza acele parti ale corpului care aparent nu se pot mişca.

8. Normalizeaza greutatea corporală.

9. Contribuie la dobandirea succesului.

10. Te învaţă cum să controlezi taramurile materiale şi spirituale, prin setările date de Constiinta Cosmica, care este o energie inepuizabilă.


Bazele Yogoda

Noi, de obicei, nu putem controla constient, procesele din corpul nostru, cum ar fi circulaţia, digestia, şi altele. Cu toate acestea, putem influenta aceste procese prin controlul conştient al mişcărilor a muschilor. 

Exercitarea include două tipuri de mişcări de muşchi arbitrară:
mişcări fizice cauzată de împrejurări.

Pentru acest tip de mişcare sunt realizate aproape arbitrar, deoarece acestea sunt asociate cu anumite împrejurări - de susţinere a vieţii şi ocuparea forţei de muncă. Stenograf, o casnică, un chelner, un pianist, violonist, dealer, mecanic, zidar, lector, scriitor, functionar - toate le folosesc cel mai adesea numai acele muschi a căror activitate este inerenta în activităţile sale. Toate aceste mişcări sunt aleatorii, întâmplătoare, incomplete, şi, prin urmare, majoritatea muschiilor nu sunt reglementati. De aceea multe părţi ale corpului sunt bolnave, netratate, slabe, sensibile la întindere şi boli. Atunci circulaţia sângelui in corp devine inegală, şi duce la o slăbire a energiei , tulburări in corp, depuneri de toxine. Mai mult decât atât,neimplicand o antrenare si miscare cat mai completa anumite parti sau organe se pot atrofia.

Vointa pentru a face aceste mişcări mai mult sau mai puţin a rămas pasivă în ceea ce priveşte miscarile musculare facute la locul de munca si nu este folosita vointa activa. În acest caz, forţa va avea ca scop să efectueze lucrări care necesită acţiuni mecanice fiind cel mai puternic factor de creştere dar si în acest caz, este doar un instrument auxiliar. Rezultatul unor astfel de acţiuni a muşchilor este o întreţinere parţială de sănătate ,o folosire incompleta a grupelor musculare.
Sănătate - După tratamente în serviciile spitaliceşti organismul este epuizat,avem nevoie asadar de un sistem simplu de refacere a organismului, Pentru a fi considerat sănătos, ar trebui să fim capabili să rezistam la boli, sa avem o minte limpede, sa ne bucurăm de senzaţia data de corpul tau, ca o pasăre în zbor sau ca un copil, astfel se reflecta starea de sănătate. Paramahansa Yogananda ne ajuta sa ne simţit întotdeauna tineri cu aceasta forma deosebita de miscari fizice. 

Al doilea tip de exerciţiu include exerciţiu, efectuate "pentru fără constrângeri''. De exemplu: fotbal, cricket, baseball, tenis, călărie, mersul, alergatul, etc În mod deliberat se efectuaza mişcarea de antrenare, si la aparate, cum ar fi: greutăţi de ridicare, gantere, haltere, gimnastica ritmica, se rostogolea, etc Aceste exercitii vor aduce puţină bucurie şi vor fi mai atractive, dar beneficiile acestora sunt reduse datorită faptului că fiecare dintre noi are poziţii de lucru, care în viaţa de zi cu zi nu sunt utilizate. Din păcate, cât de puţin trebuie să ne folosim exerciţii în viaţa mea chiar şi după o şcoală specială!


Dezavantaje ale mişcărilor pur fizice

Aceste tipuri de mişcări fizice sunt utile, dar nu sunt facute cu vointa activa. Posibilitatea utilizarii lor în viaţa de zi cu zi este limitat, şi neajunsurile sunt majore. Dezvoltarea excesiva a fortei musculare la atletism, gimnastică şi alte sporturi, precum şi altele sunt dăunătoare. Astfel de exerciţii duc la slăbirea altor parti importante ale corpului.Exercitii facute in spurasarcina pot avea efecte dezastruoase pe termen lung asupra sanatatii.De-a lungul vietii multii sportivi pot acuza dureri musculare,de oase si tendoane,datorita solicitarii excesive a diverselor segmente corporale.Tensiunea musculara excesiva poate duce la tulburari de inima muşchii. Gimnasti din Grecia antică nu au avut viata lungă sportivi moderni, acrobaţi, şi oameni prea dornici de exercitii de putere , au tendinţa de a suferi de leziuni musculare.

Exerciţii cu scoici, de exemplu, ridicarea de greutati, gantere, sunt mecanice, realizate cu puternice şocuri. Astfel de tehnici sunt realizate în mod spontan şi cu o forţă activă de mare. Atunci când se efectuează aceste exerciţii mintea nu devine calma ci adeseori mai alarmata.


Mai mult, ca regulă, nu avem cunoştinţe despre puterea exactă a muşchilor şi nervilor. Prin urmare, utilizarea stupida de multe ori duce la tulburări ale sistemului nervos si muschilor. Neatent,facute mecanic, muschii pot fi afectati ducand la vatamarea organismului.
Importanţa vointei

Vointa are mare importanţă în viaţa noastră, este motorul de dezvoltare. Ea este factorul conducere a fluxului de energie pentru fiecare zonă din corp atunci cand exersam Yogoda. Ea este iniţiatorul, interpretul şi un manager genial. Inteligenta poate fi considerata asistentul ei. Omul nu poate gândi,daca nu este ataşaţ la această dorinţă. Şi, în plus, el nu poate trai fără dorinţa de a acţiona. Fara vointa intelectul nu poate fi decat orb, şi fără vointa va deveni neajutorat şi fără speranţă. Disponibilitatea va fi principala condiţie pentru dezvoltare. Căci voinţa este cauza de manifestare a energiei. Lumea ştiinţei, politică, literatură, istoriei, filozofiei sugerează că o mai mare forta in dorinţa noastră de a gândi,da mai multa putere gândurilor noastre. Din păcate, educaţia fizică a minimalizat sau ignorat complet factorul voinţă, şi exagerănd importanţa de factori externi - haltere, gantere şi alte aparate. De asemenea, foarte puţina putere va fi consumata in alte domenii ale activităţii umane creative.

Consultant hipnotist-(Membru al asociatiei americane de hipnoza NGH)
Reabilitolog psiho-informational (certificat in practicile si terapiile psiho-informationale de catre ACADEMY OF COSMOHUMANISM INTERNATIONAL AND EUROPEAN INFORMATIZATION ACADEMY)
jurnalist 
Instructor Yoga


In vederea formarii unor grupe pentru activarea potentialitatilor  creierului, armonizarea vietii sexuale in cuplu, amplificarea fortei personale si karismei,sau pur si simplu doar a unor clase de YOGODA si yoga cu accent pus pe asane si respiratii care pot amplifica potentialul uman.Curs saptamanal, o sedinta pe saptamana, va rog sa-mi scrieti tudor.cornel.iosub@gmail.com

Tel;O769859509

Intuiţia: O legătură între Psi şi Spiritualitate


Intuiţia: O legătură între Psi şi Spiritualitate
(ii multumim Consuelei)

de Jeffrey Mishlove, Director
INTUITION NETWORK

În ultimii 110 ani, disciplina cercetării fizice şi ramurilor ei a definit şi investigat o varietate de fenomene mentale cu etichetări de la apariţii xenoglossy şi incluzând mediumnitate, telepatie, precogniţie, clarviziune, percepţie extrasenzorială, psi, viziune la distanţă, cunoaştere anormală, experienţă în afara corpului şi experienţă de moarte clinică. Unii dintre aceşti termeni sunt derivaţi din cultura populară, alţii din cercetări de teren şi alţii din experienţa de laborator. Totuşi, în fiecare caz, pare că efortul s-a făcut pentru a descrie fenomenul, care ar putea cumva să fie înţeles ca distinct de experienţa normală. Astfel, de exemplu, termenul „parapsihologie” – sugerând studiul experienţelor care sunt dincolo de cele ale psihologiei normale.[1]

Este de mult recunoscut că are loc o serie de fenomene extraordinare şi pot fi studiate în ţesătura vieţii de zi cu zi. Dar, chiar şi atunci, încercarea s-a concentrat în general asupra procedurilor riguroase pentru excluderea ipotezelor convenţionale. Procedurile pentru studiile de teren din domeniul cercetărilor psihice sunt foarte explicite în acest punct. Un vis veridic al unui eveniment viitor, de exemplu, a fost considerat de valoare scăzută pentru comunitatea de cercetare, dacă visul însuşi nu a fost bine documentat înainte ca evenimentul prezis să fi avut loc cu adevărat. Noi ştim deja că cunoaşterea anormală are loc în laborator şi în anumite tipuri intense de experienţă de viaţă. Chiar termenul „anormal” implică faptul că posibilitatea rezonabilă a explicaţiilor convenţionale a fost eliminată. Termenul îşi găseşte o din ce în ce mai mare utilizare comună printre cercetătorii psi. Totuşi, odată ce recunoaştem că experienţele anormale au loc, este un mic merit în a ne limita la esenţial într-un astfel de grad, încât acceptăm existenţa experienţei anormale numai în acele împrejurări rare, în care eliminarea altor ipoteze este posibilă. Accentul pe verificare a însemnat că cercetătorii psi au ignorat aproape complet o clasă largă de experienţe – acelea în care valabilitatea percepţiilor extrasenzoriale nu sunt verificabile în principiu. Aceasta se poate întâmpla din două motive principale:

   

(1) Percepţia extrasenzorială poate fi direcţionată spre realităţi metafizice care nu sunt testabile prin metode empirice.

 (2) Percepţia extrasenzorială se poate împleti inextricabil cu percepţiile senzoriale normale, sau folosirea celei mai recente rubrici de cunoaşteri anormale poate fi împletită inextricabil cu cunoaşterea normală. Un termen apt pentru tipurile de experienţe la care mă refer este intuiţia. Premisa acestui articol este că noi putem învăţa mult despre psi prin abordarea indirectă a monitorizării folosirii termenului intuiţie în diferite contexte culturale.

Intuiţia este cu cuvânt minunat, pentru că înseamnă atât de multe lucruri diferite pentru oameni diferiţi. Are o îndelungată tradiţie în filosofie, matematică, afaceri, psihologie, inginerie, lingvistică, muzică, literatură, religie şi ştiinţă – în special cu referire la procesul creativ. [2] Unele dintre atât de multele definiţii şi înţelegeri ale intuiţiei sunt reciproc inconsecvente. Totuşi, definiţia de bază este simplă. În conformitate cu Dicţionarul Random House al Limbii Engleze (ediţia a doua, neprescurtată), intuiţia este „percepţia directă a adevărului, faptelor etc., independent de orice proces raţional; percepere imediată”. O altă definiţie din acelaşi dicţionar se referă la intuiţie ca „o înţelegere ascuţită şi rapidă”. Alte definiţii accentuează că procesul intuitiv însuşi este inconştient. Atunci, intuiţia este „a cunoaşte fără a cunoaşte cum cunoşti”.

Desigur, au fost tentative de a reduce procesul intuitiv la ceva mai puţin misterios. Norman Simon, economist laureat al premiului Nobel şi om de ştiinţă cognitiv, a sugerat că intuiţia nu este altceva decât capacitatea creierului de evaluare subliminală.

 [3] Unii oameni de ştiinţă socială consideră intuiţia ca nimic mai mult decât obiceiurile învăţate şi condiţionările sociale. Aceasta vor ei să spună atunci când îşi exprimă încântarea că din studiile lor au apărut rezultate "contra-intuitive". Alţii cred că intuiţia se sprijină pe instinctul biologic, de exemplu, intuiţia unui somon în localizarea terenului de reproducere. Dacă eliminăm „nimic mai mult”, este evident că toate aceste ipoteze au un merit. Ţesătura intuiţiei poate include foarte bine aceste fire, ca şi altele.

Semnificaţia intuiţiei în diverse domenii ale vieţii

Învăţând mai multe despre intuiţie prin examinarea instanţelor operării ei în viaţa de toate zilele, suntem în poziţia ironică de a nu putea să identificăm momentele în care intuiţia nu operează. Filosofii ca Immanuel Kant, de exemplu, susţin că prin intuiţie construim şi menţinem elementele de bază ale lumii noastre – simţul nostru al spaţiului şi timpului, simţul nostru al identităţii, simţul nostru al adevărului despre lucruri, simţul nostru al frumosului şi binelui. Intuiţia, derivată chiar din structura sau esenţa minţilor noastre, este considerată ca fiind anterioară tuturor percepţiilor şi raţiunii. În lingvistică, intuiţia este înţeleasă ca procesul prin care auditorii recunosc sensul cuvintelor şi frazelor, iar vorbitorii formează cuvinte şi fraze pentru a crea sens. Din aceste perspective, intuiţiile noastre servesc precum zeitatea hindusă Vishnu, Cel Care susţine realitatea, asigurând continuitate şi sens în vieţile noastre, moment cu moment. Toate percepţiile noastre senzoriale şi cunoaşterea raţională s-ar prăbuşi ca un castel de cărţi de joc în vânt, dacă nu ar exista cleiul intuiţiei, care menţine integritatea casei vieţilor noastre.

Această formă fundamentală a intuiţiei, pe care Kant a etichetat-o ca a priori, nu poate fi redusă la astfel de mecanisme precum evaluarea subliminală – deoarece toate evaluările încep cu premise şi axiome care sunt în sine, în cele din urmă, dincolo de evaluare. Nici nu putem reduce intuiţiile a priori la efectele condiţionării sociale. Psihologii dezvoltării au documentat existenţa conştiinţei spaţiale şi a „gramaticii înnăscute” la copii mici, înainte de orice posibilitate de condiţionare socială.

[4] În alte contexte, intuiţia necesită, şi apoi se adaugă la ani de experienţă şi antrenament, plini de raţionamente contemplative şi condiţionări sociale.

Virtual, orice profesie face distincţia dintre simţul înalt intuitiv al virtuozului şi geniului, în opoziţie cu performanţa competentă, iscusită a altor profesionişti. În multe domenii de activitate, inclusiv muzica, dansul, drama, comedia, atletismul, jocurile de noroc, psihoterapia, managementul financiar şi marketingul – factorul care pare să distingă marele geniu intuitiv este acela al timpului. Este ca şi cum, la acest nivel, întreaga fiinţă este complet angajată în priceperea nuanţelor şi ritmurilor activităţilor relevante, interne şi externe. Intuiţia este o sensibilitate minunată, în cea mai mare profunzime a fiinţei, la pulsul energiei vieţii.

Intuiţia matematică este un caz interesant. Domeniul numerelor pure şi formelor geometrice este de natură platoniciană – nu există în lumea naturală şi nu poate fi observat direct. Totuşi, un aspect semnificativ al intuiţiei matematice este capacitate de a înţelege şi chiar a vizualiza acest domeniu. Sunt înregistrate cazuri de matematicieni care au dezvoltat capacitatea de a vizualiza cu acurateţe detalii ale formelor geometrice într-un spaţiu cvadridimensional.

 [5] Interesant, oricum, aceste vizualizări sunt supuse verificării – nu prin metode empirice – ci prin dovezi logice ale matematicii şi geometriei.

În antichitate, pitagoreenii, kabbaliştii şi neo-platonicienii au făcut comparaţii înte intuiţiile matematicienilor şi cele ale misticilor şi vizionarilor. În sec. al 19-lea, comparaţia a început să fie impulsionată, matematicienii începând să exploreze a patra dimensiune a spaţiului. În 1884, o încântătoare carte cu titlul: Flatland: O romanţă în multe dimensiuni, de directorul de şcoală şi teologul Edwin A. Abbott, a popularizat ideea că dimensiunile mai înalte ale spaţiului influenţează lumea noastră senzorială tridimensională şi ar putea oferi o bază logică pentru acceptarea statutului ontologic al intuiţiilor noastre spirituale.

 [6)Un scriitor contemporan, intrigat de această idee, este Martin Gardner. Deşi este cunoscut în general ca un dur iconoclast al chestiunilor de psihic şi mistic, în 1983 Gardner a scris un eseu fascinant intitulat: „IMORTALITATEA: De ce nu cred că este imposibilă". 

[7] Aici, Gardner argumentează că, din perspectiva unui spaţiu dimensional mai înalt, procesul pe care îl concepem ca moarte poate fi nu mai semnificativ decât lepădarea pielii de către un şarpe. Poate că nimeni nu a dus mai departe intuiţiile în privinţa hiperspaţiului şi conştiinţei, decât fizicianul Saul-Paul Sirag.

 [8] În general, fizicienii care lucrează la teoria câmpului unificat, cred că spaţiul-timpul este hiperdimensional, cu toate dimensiunile invizibile, în afară de cele patru. Motivul pentru această invizibilitate este un subiect de cercetare major. Dincolo de dimensiunile spaţiu-timp, există şi alte dimensiuni interne (sau invizibile), numite dimensiuni măsură. Realitatea acestor dimensiuni măsură este, de asemenea, un subiect de controversă şi cercetare. Dacă dimensiunile din afara spaţiului-timpului sau dimensiunile măsură sunt reale, aceasta oferă un domeniu pentru a considera realitatea obişnuită o substructură într-o realitate hiperdimensională. Această idee, desigur, a fost sugerată înainte - de ex. este implicită în Parabola Peşterii a lui Platon.

Domeniul invenţiei este o zonă încare intuiţia joacă un rol esenţial în căutarea posibilităţilor nedescoperite. Din perspectiva cercetării psi, am putea crede că inventatorii exercită precogniţia, adică privesc în viitor la un moment în care ei înşişi pot observa demonstraţia concretă a propriilor lor idei. În acest sens, intuiţiile inventatorilor sunt supuse verificării empirice. În alt sens, inventatorii sunt ca matematicienii, explorând o lume de relaţii logice.

Timp de câţiva ani, the Intuition Network a primit sprijin de la un inventator, Lynn Charlson, care a făcut avere în domeniul hidraulicii. El a cultivat un obicei zilnic de a petrece 30 de minute în fiecare seară, înainte de a adormi, în vizualizarea şi contemplarea unor probleme tehnice specifice. Acest proces l-a condus la dezvoltarea primei unităţi de conducere cu putere hidraulică şi a altor patente fundamentale în zona motoarelor hidraulice.

Cred că este semnificativ că Charlson, privind retrospectiv, a ajuns să-şi considere intuiţiile ca fiind în conexiune cu surse spirituale mai înalte. Acesta este un punct de vedere împărtăşit de alţi inventatori, precum Chester Carlson (inventator al procesului xerox) şi Arthur M. Young (inventator of the Elicopterului Bell) – care, de asemeni, au adus contribuţii financiare importante la cercetarea psi şi domeniile conexe. Aceşti inventatori se alătură lui of Henry Ford şi Thomas Alva Edison, având un interes profund şi constant în subiectul reîncarnării. Toate acestea îmi sugerează un contimuum de percepţii. La un capăt al spectrului, avem percepţii extrasenzoriale verificabile ale două sau trei ţinte dimensionale, fizice. Apoi, vedem înţelegerea intuitivă a ingineriei şi conceptelor de proiect. Acestea sunt verificate într-un anumit moment din viitor, prin teste empirice ale invenţiilor înseşi. În continuare, există o înţelegere intuitivă directă a domeniilor matematice, care pot fi verificate numai prin deducţii logice. Există intuiţia care se exprimă într-o sincronizare excelentă şi este în general verificată în contextul unei cariere profesionale de un succes frapant. De aici, intrăm în domeniul care, în vremurile moderne, a trimis la metafizică – dincolo de orice verificare posibilă. Acesta este domeniul despre care filosofia pozitivistă a sugerat odată că ar trebui să-l „trecem sub tăcere”.

Există o altă posibilitate de intuiţii spirituale care investighează raţional? Putem începe să sondăm rezonabil domeniul spiritelor şi călătoria misterioasă a sufletului uman? Erudiţia modernă este împărţită în această problemă. În ciuda diverselor perspective oferite pein diferite lentile culturale, minţile penetrante ale lui Aldous Huxley şi Huston Smith pretind că ei pot recunoaşte o „filosofie perenă” sau o „tradiţie primordială”, care curge prin întreaga gândire ezoterică. Acest teren comun, susţin ei, implică un model în care sufletul uman creşte în profunzime şi înţelepciune, pe măsură de se apropie de ultima lui destinaţie a uniunii divine. Alţi erudiţi, în tradiţia deconstrucţionistă post-modernistă, cum ar fi Ninian Smart, susţin că experienţa misticilor lumii sunt unice şi nu pot fi comparate.

Nu este ceva nou că erudiţii se contrazic. Dar, noi putem rezolva acest dezacord, dacă se poate găsi o metodă adecvată. Există indicii de posibile noi metode la orizont. Conceptul de „ştiinţe specifice de stare”, propus la început de Charles Tart în 1972 sugerează că noi vedem practicanţii avansaţi ai diferitelor discipline ezoterice ca angajaţi într-un tip de observaţie sistematică, foarte înrudită cu ştiinţa.

 [9] Dacă sunt diferenţe în portretul realităţii, desenat de diverse şcoli de practică ezoterică, ele ar putea fi rezultatul proiecţiilor culturale. Oricum, modelul lui Tart implică faptul că noi am putea, de asemenea, considera aceste diferenţe ca fiind înrudite cu diferenţele pe care le-am putea descoper între diferitele abordări pe care le cunoaştem în psihologie, biologie, chimie şi fizică. Faptul că există diferenţe între aceste perspective nu oferă motive pentru invalidarea unei anumite perspective. Încă mai căutăm principiile unificării ştiinţelor noastre convenţionale. În ultimul rând, cred, căutarea noastră va duce la o viziune mai largă asupra lumii, în care vom începe să vedem unitatea dintre cunoaşterea cauzată de disciplinele intuitive şi aceea produsă de ştiinţa stabilizată.

De fapt, intuiţiile raportate ale dimensiunilor spirituale constituie un domeniul imens de studiu. Literatura antică include Carte egipteană a morţilor, Torah şi Noul Testament, Zohar-ul, Talmud-ul, Upanişadele, Dammapada, Cartea tibetană a morţilor. Fiecare din aceste cărţi a dominat timp de generaţii vieţile a nenumăraţi învăţaţi.

Religiile moderne au fost de asemenea întemeiate pe astfel de intuiţii. Biserica Noului Ierusalim se bazează pe scrierea lui Emmanual Swedenborg, un om de ştiinţă al secoluilui 18, ale cărui scrieri detaliate despre lumile spirituale umplu volume enciclopedice. Witness the Kardecian "espiritistas" din Brazilia, ale cărui învăţături rezultă dintr-un efort sistematic al unui pedagog francez al sec. 19, de a corela relatările de după moarte, furnizate de diverşi mediumi. Regula lui Kardec era a admite ca nici o descoperire să nu fie verificată de şapte mediumi diferiţi.

Aceste înţelegeri şi metodologii convergente de la cercetarea psi, mărturia experienţei spirituale şi domeniul larg al intuiţiei îmi sugerează că avem potenţialul de a folosi consensul intuitiv într-un mod disciplinat, ca o cale de a explora domenii ale conştiinţei, care în trecut au făcut trimitere la filosofie, mitologie şi teologie.

Consultant hipnotist-(Membru al asociatiei americane de hipnoza NGH)
Reabilitolog psiho-informational (certificat in practicile si terapiile psiho-informationale de catre ACADEMY OF COSMOHUMANISM INTERNATIONAL AND EUROPEAN INFORMATIZATION ACADEMY)
jurnalist 
Instructor Yoga


In vederea formarii unor grupe pentru activarea potentialitatilor  creierului, armonizarea vietii sexuale in cuplu, amplificarea fortei personale si karismei,sau pur si simplu doar a unor clase de yoga cu accent pus pe asane si respiratii care pot amplifica potentialul uman.Curs saptamanal, o sedinta pe saptamana, va rog sa-mi scrieti tudor.cornel.iosub@gmail.com

Tel;O769859509


GHEEA, untul clarifiat: aliment şi medicament


de dr. Violeta Pîrvu
medic specialist medicină de familie, competenţă apiterapie, fitoterapie, AYURVEDA

Gheea, pe numele său sanscrit GRITA, cunoscut de europeni sub denumirea de unt clarifiat, este un produs atât alimentar, cât şi terapeutic, folosit foarte des în bucătăria asiatică, în special indiană, fiind un ingredient nelipsit al medicinei tradiţionale indiene AYURVEDA (cu o tradiţie veche de 5000 de ani). Proprietăţile sale deosebit de valoroase îl fac să fie mult superior untului obişnuit din punct de vedere nutritiv, iar medicina tradiţională AYURVEDA îl recomandă pentru o mare varietate de afecţiuni şi probleme de sănătate.

Gheea – „aliment sacru” în religia Hindusă

Gheea, considerată „hrana zeilor”, are deopotrivă un rol sacru în religia hindusă, fiind folosită în cadrul ritualurilor religioase, picurarea untului topit în focul ritualic simbolizând întreţinerea focului sacru AGNI, susţinător al vieţii. În mitologia hindusă se spune că PRAJAPATI, zeitate supremă hindusă, a creat gheea prin frecarea palmelor sale şi picurându-l în focul sacru AGNI, a dat naştere fiilor săi, asigurând astfel continuitatea vieţii.

Diferenţa dintre untul obişnuit şi ghee

Există o diferenţă fundamentală între untul obişnuit şi untul clarifiat sau gheea. În cadrul preparării untului clarifiat, apa şi componentele proteice, precum şi unele grăsimi sunt eliminate, rămânând astfel doar grăsimea pură din unt, în felul acesta obţinându-se un produs cu calităţi superioare untului obişnuit. Gheea bine preparată nu râncezeşte, nu mucegăieşte, putând fi ţinută la temperatura camerei săptămâni şi chiar ani la rând fără a-şi schimba proprietăţile. De altfel, textele ayurvedice străvechi ne spun că gheea (untul clarifiat) cu cât este mai veche, mai „îmbătrânită”, cu atât este mai valoroasă din punct de vedere terapeutic, fiind folosită în vindecarea multor afecţiuni.

Cum se prepară gheea?

Gheea se prepară din unt de vacă, bogat în grăsime şi nesărat, de preferinţă ecologic (care nu conţine aditivi alimentari). Se pune untul într-un vas de inox pe un foc mic şi se topeşte încet. Din momentul topirii sale, apa prezentă în unt începe să iasă la suprafaţă sub formă de spumă alb-gălbuie, care va fi scoasă cu o lingură de inox, pe parcursul formării ei. Acest proces va continua pe tot parcursul procesului de formare al gheei. În primele minute de fierbere untul topit conţine multe flocoane albe, ce reprezintă apa şi anumite proteine şi grăsimi din lapte, care încep să se separe de ghee.

Pe parcursul procesului de formare, aceste flocoane precipită din ce în ce mai mult pe fundul vasului (sub forma unui depozit brun care se lipeşte de fundul vasului) ori se ridică în spuma care se formează la suprafaţa lichidului, fiind eliminate odată cu această spumă. La un moment dat, prin procesul de eliminare a componentelor reziduale şi a apei, are loc separarea clară a gheei sub forma unui lichid galben strălucitor, clar, transparent, fără flocoane în interior. În acest moment luăm vasul de pe foc şi, prin intermediul unui tifon, strecurăm lichidul galben strălucitor aşa încât şi ultimele urme de spumă şi reziduuri să fie îndepărtate.

Vom pune lichidul într-un borcan cu capac şi-l vom păstra la temperatura camerei până în momentul folosirii. Dacă toată apa şi reziduurile proteice din unt au fost eliminate, nu este nevoie să fie ţinut în frigider, acesta fiind şi testul prin care dovedim că gheea preparată de noi este de bună calitate. Textele ayurvedice străvechi spun că gheea bine preparată şi obţinută din unt de bună calitate, poate rezista la temperatura camerei chiar şi 100 de ani.

Care este scopul său terapeutic?

- Tonic, reîntineritor, nutritiv (textele ayurvedice spun ca „hrăneşte toate ţesuturile şi organele”)
- Antianemic
- Detoxifiant (împiedică acumulările toxice numite „AMA” în medicina AYURVEDA)
- Antidot în caz de otrăviri
- Scade colesterolul sanguin
- Stimulent al digestiei
- Scade aciditatea gastrică
- Bun în caz de tuse cronică, bronşită şi astm (împreună cu anumite amestecuri din plante)
- Recomandat în afecţiuni biliare
- Recomandat în insomnie - o linguriţă de ghee în lapte cald, seara la culcare induce somnul în mod natural
- Recomandat în epilepsie şi tulburări de memorie
- Se foloseşte cu rezultate bune în afecţiuni ale pielii
- Consumul regulat de ghee duce la lubrifierea mucoaselor şi a pielii, creşte strălucirea părului, unghiilor şi pielii.

Gheea este un element de bază utilizat atât pentru prepararea remediilor terapeutice în medicina AYURVEDA, cât şi pentru procedeele de purificare a corpului, numite PANCHAKARMA din cadrul aceluiaşi sistem AYURVEDA.

Cum se foloseşte în alimentaţie?

În mod obişnuit, în bucătăria indiană se foloseşte la gătitul şi prăjitul alimentelor, proprietăţile sale digestive (uşor digerabil, stimulează digestia şi absorbţia anumitor principii nutritive) făcându-l nelipsit din preparatele alimentare. În India, copiilor li se oferă zilnic o linguriţă de ghee atât pentru stimularea creşterii şi dezvoltării fizice, dar mai ales pentru creşterea inteligenţei şi a memoriei.

Articol preluat de pe;www.steua-divina.ro


Consultant hipnotist-(Membru al asociatiei americane de hipnoza NGH)
Reabilitolog psiho-informational (certificat in practicile si terapiile psiho-informationale de catre ACADEMY OF COSMOHUMANISM INTERNATIONAL AND EUROPEAN INFORMATIZATION ACADEMY)
jurnalist 
Instructor Yoga


In vederea formarii unor grupe pentru activarea potentialitatilor  creierului, armonizarea vietii sexuale in cuplu, amplificarea fortei personale si karismei,sau pur si simplu doar a unor clase de yoga cu accent pus pe asane si respiratii care pot amplifica potentialul uman.Curs saptamanal, o sedinta pe saptamana, va rog sa-mi scrieti tudor.cornel.iosub@gmail.com

Tel;O769859509

Ciclurile naturale ale corpului-Somnul fulger

Importanta cunoasterii intime ale acestor ritmuri si cicluri apare evidenta in cazul somnului de exemplu.Se stie de exemplu ca somnul este alcatuit din 3-5 cicluri care dureaza intre o ora jumatate si doua ore.De la un ciclu trecem apropae pe nesimtite la altul .Durata lor este proprie fiecarui om.In cartea sa''Revolutia somnului''scrisa dupa 20 de ani de studiu Pierre Fluchaire ne da urmatoarele sfaturi pentru a ne optimiza somnul.

1.Urmarirea si cunoasterea ciclurilor dupa care se desfasoara somnul reprezinta o cheie foarte importanta in stapanirea si conducerea lui.Aceste cicluri sunt la fel de personale ca si amprentele digitale.Cunoasterea duratei exacte a lor ne permite organizarea zilelor si noptilor noastre.In fiecare zi,la intervale regulate,resimtim o mica vibratie,ochii ne inteapa,auzim mai greu,ne detasam spontan si facem un efort pentru a ne reveni.Daca suntem constienti de aceste momente acuzam de obicei foamea sau oboseala.In realitate aceste momente marcheaza trecerea de la un ciclu la altul.Intr-o zi linistita putem cronometra intervalul de timp care separa doua pulsatii de acest gen.Durata unui ciclu este biologic personala;in general nu se schimba pe parcursul unei vieti si dureaza o ora si jumatate pana la 2 ore.

2.Somnul fulger.Studii americane efectuate asupra studentilor au dovedit eficacitatea practicarii somnului fulger timp de cateva momente.Putem trai mai ulte zile,fara oboseala dormind fulger timp de cateva momente.Din momentul in care simtim ca apar undele lente ale ritmului alfa nu trebuie sa ne luptam cu ele,ci sa ne lasam dusi,sa ne destindem si sa incheiem ciclul.Luam o pozitie confortabila ,expiram usor si ne imaginam ca alunecam voluptos intr-o pace profunda.Acest somn fulger care poate dura intre 10''si cateva minute si este izvorul unei binefaceri extraordinare.Odata dobandita maiestria in practicarea sa ,ne vom simti mai mereu in forma,odihniti si lucizi.



Saptamana trecuta am fost in medical. Cand m-am trezit dimineata sa merg la munca, cu tot calculul meu sa dorm exact 6h40`, cat imi corespunde mie pentru 4 cicluri de somn, abia m-am putut da jos din pat. Eram stoarsa de energie.



Nu-mi venea sa cred. Abia postasem si eu un articol in care povesteam cum sa te energizezi cu 6 ore de somn, si chiar eu o dadeam in bara.



Si brusc, pe metrou, am realizat motivul oboselii mele. Uitasem ca, atunci cand esti bolnav, sau in covalescenta, organismul tau are mai multa nevoie de somn decat de obicei. Iar atunci cand ai o rana, se recomanda sa dormi cat simti tu nevoia. Pentru ca ranile se vindeca de fapt in somn.


Cand mi-am amintit aceasta informatie, ziua mea a fost mai usoara. Eram la fel de obosita, dar macar stiam motivul J

Si pentru ca experimentez pe pielea mea tot ce aflu pe la workshop-uri sau de prin carti, iti spun si cum imi revin eu atunci cand dorm doar 4 ore pe noapte.

Sunt mai multe tehnici, dar eu o sa iti povestesc doar despre 3 din ele:
somn de 6 ore pe noapte: tehnica SIESTA
somn 4-6 ore pe noapte: tehnica EVERYMAN
somn de 2 ore, in 24 ore: tehnica UBERMAN
1. Somnul de 6 ore pe noapte si tehnica SIESTA 

Cand stii ca poti dormi doar 6 ore pe noapte, si timpul nu iti permite sa aplici exact 4 cicluri de somn personalizat ca sa te trezesti odihnit cum povesteam in articolul trecut, pe care il gasesti aici, poti aplica cea mai simpla tehnica din Somnul Polifazic.


Somnul Polifazic = somnul in mai multe reprize.

I se spune Siesta. Si este exact siesta intalnita in special in tarile cu origini latine.

Este suficient ca, la 6 ore de somn dormit noaptea, sa atipesti timp de 20 minute, de preferat insa la pranz, undeva intre 14-15.

La Institutul de Somn din Toulouse, cercetatorii au descoperit ca, in jurul orelor 14-15, organismul nostru simte nevoia de somn. Se pare ca suntem programati genetic, ca in jurul acestei ore, atentia sa scada, ochii sa ni se inchida, sa iti fie greu sa iti mai amintesti ce tocmai ai citit… Unii dintre noi o precepem mai acut, altii nici nu ne dam seama.

Somnul polifazic, cu toate etapele lui, se observa cel mai bine la bebelusi. Ei dorm in reprize, necontand pentru ei daca este zi sau noapte. Pe masura ce cresc, somnul din timpul zilei se reduce, somnul de noapte devine monofazic (o singura repriza), iar cel care dispare ultimul, este somnul de dupa-amiaza (Siesta).

Aceasta Siesta, o poti folosi si tu, atunci cand ai de recuperat o noapte alba, un decalaj de fus orar sau daca esti restant cu somnul.

Siesta nu inseamna obligatoriu sa dormi. Esential este sa iti refaci fortele. Sa iti pui capul pe birou, sa te intinzi pe iarba…, nu conteaza ce alegi.

Ai grija insa, daca ai insomnii. Siesta nu este recomandata in cazul tau. Tu trebuie sa fii cat mai obosit, atunci cand te bagi la somn.

Lucille Gama, o neuropsihiatra frantuzoaica, spunea ca `Devenim adulti cand ne place sa ne facem siesta. Cand suntem copii, suntem obligati. Cand suntem adolescenti, preferam sa ne culcam tarziu si sa ne trezim tarziu`.

Sunt tari, in care siesta este litera de lege. In China, este inscrisa in constitutie. In Japonia sunt firme in care este ogligatoriu sa te odihnesti 15 minute.

Acest repaus de cateva minute, reduce stresul, creste capacitatile fizice si mentale si te ajuta sa castigi pana la doua ore de somn noaptea.

Siesta imbunatateste memoria si creativitatea si permite asimilarea de noi informatii.

Daca jobul nu iti permite o siesta de 20`, incearca sa vezi cum poti introduce macar si 5 minute de deconectare totala.
2. Somnul 4-6 ore pe noapte: tehnica EVERYMAN 

Daca pe noapte dormi intre 4-6 ore ai nevoie de doua reprize de cate 20 minute de somn, alese oricand doresti, fara restrictii.

De exemplu, poti dormi de la 12 a.m. pana la 4 a.m. si pe la ora 11, te intinzi pentru prima runda de 20 minute. Mai repeti miscarea cu cele 20 minute dupa alte cateva ore, cand te simti din nou obosit.

Atentie insa ! Nu uita sa iti pui ceasul sa sune dupa cele 20 de minute. S-ar putea sa nu te poti trezi fara ajutor. Iar daca depasesti cele 20 de minute, o sa te trezesti mai obosit decat erai inainte.

Cercetatorii spun ca, cea mai odihnitoare parte din somnul nostru, este faza REM (Rapid Eye Movement).

Acel somn cand ochii se misca foarte repede si de fapt visam. Se pare ca aceasta faza REM dureaza adunata, cca 1-2 ore pe noapte. Restul sunt faze de somn `inutile`.

Intr-un ciclu normal de somn de 90 minute, REM apare la final.

Cand esti extenuat, si te bagi la somn, corpul tau intra direct in REM, ca si mecanism de protectie. Este partea din somn pe care daca nu treci prin ea, iti poate genera multiple probleme.

Somnul polifazic este intalnit la multe animale si se pare ca este un somn pe care AND-ul nostru il recunoaste, pentru ca este somnul pe care il foloseam la inceputurile noastre ca specie. Ca sa nu fie expus pradatorilor, omul preistoric dormea putin, dar des.


3. Somn de 2 ore, in 24 ore: tehnica UBE
RMAN
Uberman este cea mai hard-core tehnica. Exte extrema somnului polifazic.

La fiecare 4 ore, te bagi la un somn de 20`.

Prin tehnica Uberman din somnul polifazic, poti dormi 2 ore in 24 ore si sa te simti odihnit. Castigi practic 4-5 ore din perioada de somn.

Secretul este insa, sa iti respecti cu exactitate programul de somn. Exact dupa 4 ore, sa dormi 20 minute.

Daca pierzi o repriza de somn, vei fi obosit cateva zile.

Somnul polifazic invata corpul sa intre in starea REM imediat ce te pui la somn. Prima saptamana este cea mai grea, pentru ca, corpul are nevoie sa se adapteze. Si daca reusesti sa treci de aceasta prima saptamana, te vei simti mult mai bine.

Din cei care au incercat, foarte multi au renuntat chiar dupa prima saptamana. Putini sunt cei care au reusit sa faca o luna acest exercitiu. Timpul necesar practic, ca organismul sa se obisnuiasca cu noul program de somn.

Din pacate, multi ai fost nevoiti sa renunte la somnul polifazic, din considerente sociale. Desi a fost cea mai prolifica perioada a vietii lor.

Cu toate ca aveau un program felxibil si puteau dormi dupa fix 4h cate 20`, chiar si pentru ei era ciudat ca in mijlocul unei receptii, sa caute o canapea. Sau sa isi programeze intalnirile importante imediat ce se trezisera dupa un somn de 20`, ca sa nu fie nevoiti sa se puna la somn in mijlocul unei negocieri.


Riscurile somnului polifazic

Sunt si multe studii insa care spun ca, lipsa somnului pe o perioada lunga de timp, duce la disfunctii in organism.

Probleme cardiace, slabirea sistemului imunitar, diabet, obezitate, depresie.

Iar blogurile celor care practica somnul polifazic, pomenesc deseori de aceste inconveniente. Mai ales de cat de des au nevoie sa manance, atunci cand dorm putin. Si cat de repede iau in greutate.

Si asta, pentru ca noua, ca si specie ni se potriveste cel mai bine tipul de somn cu Siesta. Ne putem adapta la situatii diverse, dar numai pe termen scurt.

Sa fumezi o tigara o data la ceva timp, nu iti face rau. Poti folosi somnul polifazic din cand in cand, cand ai nevoie sa castigi cateva ore in plus pe zi. Si asta nu iti face rau.

Somnul polifazic se pare ca nu a daunat geniilor. Sustinatroii infocati ai tehnicii Uberman, sustin ca se activeaza creativitatea la nivelele de care ramai uimit.

Cei drept, gasindu-l pe Einstein, Edison, Isaac Newton, Arhimede, Leonardo da Vinci, printre cei care foloseau somnul polifazic, ma intreb si eu ca omul, exista oare intr-adevar o legatura intre creativitate si somnul polifazic ? In ochii specialistilor, mecanismele raman inca necunoscute.

Si din pacate, nu exista studii stiintifice publicate despre somnul polifazic. Ci doar marturiile celor care l-au incercat.

Sunt curioasa, tu ai vreo tehnica prin care recuperezi noptile cand dormi putin ?

Lasa-mi mai jos, intr-un comentariu, tehnica folosita de tine.

Cu drag si cu energia data de somn,

Alina Barcan

P.S.

Eu marturisesc. Iar poza de la inceputul articolului imi este dovada. Aplic tehnica celor cateva minute de atipeala, oriunde prind. Chiar si atunci cand sunt cu baietii din echipa, intr-o delegatie in strainatate



http://mesajuldinvis.ro/cum-poti-inlocui-un-somn-de-8-h-cu-unul-de-2-h


Consultant hipnotist-(Membru al asociatiei americane de hipnoza NGH)
Reabilitolog psiho-informational (certificat in practicile si terapiile psiho-informationale de catre ACADEMY OF COSMOHUMANISM INTERNATIONAL AND EUROPEAN INFORMATIZATION ACADEMY)
jurnalist 
Instructor Yoga


In vederea formarii unor grupe pentru activarea potentialitatilor  creierului, armonizarea vietii sexuale in cuplu, amplificarea fortei personale si karismei,sau pur si simplu doar a unor clase de yoga cu accent pus pe asane si respiratii care pot amplifica potentialul uman.Curs saptamanal, o sedinta pe saptamana, va rog sa-mi scrieti tudor.cornel.iosub@gmail.com

Tel;O769859509

vezi si http://vitalitatemaxima.blogspot.ro/p/saltea-magnetica-cu-proprietati.html

Crearea siluetei ideale prin tehnica de influentare a subconstientului

Tratamentul obezitatii depinde de o apreciere       corecta a faptului ca aceasta este o problema de nutritie si cauza ei este un aport ex...